U bent hier

3.4 Eigen regie of uitbesteden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2021

eigen-regie-model

kosten

in eigen hand

Veel organisaties kiezen voor een zogenoemd eigen-regiemodel. Het tegenovergestelde van eigen regie is uitbesteden. In het laatste geval kiest u voor een dienstverlener (een arbodienst of een casemanagementbureau) die uw organisatie de verzuimbegeleiding zo veel mogelijk uit handen neemt. Ook houdt de dienstverlener zich bezig met de regelgeving en het beperken van de kosten van arbeidsongeschiktheid. Uw werkgever meldt de werknemer ziek bij een externe organisatie en deze zorgt in principe voor de rest. Bij het eigen-regie-model regelt uw werkgever zelf het ziekteverzuim, houdt hij de verzuimregistratie bij, schakelt hij zelf een bedrijfsarts in voor advies over de terugkeer naar werk en houdt hij de wettelijke procedures van de arbeidsongeschiktheidsregelingen ook in eigen hand.

Voor- en nadelen

meer grip

Denk goed na over de aanpak die het beste voor uw organisatie werkt. De kosten van arbeidsongeschiktheid zijn namelijk niet mis en bovendien moet u vanuit arbeidsongeschiktheidswetgeving nogal eens professionele ondersteuning vragen. Het voordeel van eigen regie is dat u veel meer grip heeft op het verzuim. Er zit immers een gedragscomponent aan het verzuim: de ene werknemer is bijna nooit ziek, terwijl een ander zich om de haverklap ziek meldt. Doordat u kennis heeft van de werknemer en de context van het werk kunt u zelf uitvoering geven aan het verzuimbeleid. De organisatie moet in dat geval wel bereid zijn om zich actief in te zetten voor dit onderdeel van het personeelsbeleid.

U kunt de kosten van langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid in de hand houden met behulp van adviseurs, waaronder de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige. Deze laatste kent de regels van UWV goed en helpt u voorkomen dat u nalatig bent (en daarvoor beboet kan worden).