6.3 Demotie
promotie
Soms kan een werknemer zijn functie in zijn geheel niet meer aan. Of hij wil zijn functie in de laatste jaren voor zijn pensioen liever niet meer uitvoeren. Dan is het mogelijk om te kijken naar een hele andere functie. Dit kan een functie op hetzelfde niveau zijn – of bij uitzondering zelfs op een hoger niveau – maar het kan ook een functie op een lager niveau zijn. Dan is er sprake van demotie. Simpel gezegd is dit het tegenovergestelde van promotie.
6.3.1 Vrijwillig of met tegenzin
werkplezier
Werknemers kunnen vrijwillig kiezen voor demotie, gewoon omdat ze het zichzelf wat gemakkelijker willen maken. Ze kunnen zich echter ook fel verzetten tegen een lagere functie. In het laatste geval is het goed om vroeg in gesprek te gaan met de werknemer. Eerst moet de weerstand worden weggenomen en dat kost tijd. Misschien kan zijn functie wat worden aangepast, zodat demotie niet nodig is. Maar het belangrijkste is dat de werknemer zich goed voelt in de functie die hij vervult. Het doel van demotie is het werkplezier behouden of terugbrengen en de werkdruk beperken tot een gezond niveau.
Het is belangrijk om te beseffen en te benadrukken dat demotie om af te bouwen voor het pensioen niet bedoeld is als sanctie. Het hoeft ook niet te betekenen dat de werknemer zijn werk niet goed doet. Het kan ook een manier zijn om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen.
6.3.2 Arbeidsvoorwaarden
eerlijke regel
Bij demotie horen een lager salaris en aangepaste secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is voor werknemers meestal moeilijk te accepteren dat ze na vele jaren trouwe dienst opeens minder verdienen. Toch is dit een eerlijke regel: iedereen krijgt het salaris dat past bij het werk dat hij doet. Uw werkgever kan het leed wel iets verzachten. Daar zijn diverse opties voor:
- De werknemer aanbieden dat hij enkele secundaire arbeidsvoorwaarden kan behouden. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een telefoon van de zaak die eigenlijk niet bij de lagere functie hoort.
- Voorstellen om het salaris stapsgewijs af te bouwen. Zo kunnen werknemers wennen aan minder inkomen, en hun uitgavenpatroon hierop aanpassen.
- Bij een lager loon hoort een lagere pensioenopbouw. Het is echter wettelijk gezien wel toegestaan om bij demotie voor het pensioen uit te gaan van het oude loon. De werknemer heeft dan alleen nadeel van de demotie zolang hij werkt: voor zijn pensioen maakt het geen verschil.
6.3.3 Cultuuromslag vereist
tevreden
hulpmiddel
Als werknemers allemaal langer moeten doorwerken, zal demotie vaker voorkomen. Wilt u dat het in uw organisatie een logische mogelijkheid wordt om werknemers gezond en tevreden aan het werk te houden, dan is waarschijnlijk een cultuuromslag vereist. Maak demotie bespreekbaar en zorg dat mensen weten dat het geen straf of degradatie betekent. Het is simpelweg afbouwen naar het pensioen op een manier die de werknemer goed volhoudt. Een hulpmiddel om gezond de pensioenleeftijd te kunnen halen. Hoe beter het bespreekbaar is en hoe vaker het voorkomt, hoe flexibeler werknemers hier uiteindelijk ook in worden.