U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bestuurdersaansprakelijkheid3. Interne aansprakelijkheid3.2 Collectieve aansprakelijkheid

3.2 Collectieve aansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

gezamenlijk

De wet gaat ervan uit dat het bestuur als college bestuurt. Dit betekent dat de bestuurstaak in principe een taak van de gezamenlijke bestuurders is, waarvoor iedere bestuurder de volledige verantwoordelijkheid draagt. In de praktijk worden de diverse bestuurstaken in het bestuur verdeeld over de afzonderlijke bestuurders, die daarvoor binnen het bestuur vervolgens verantwoordelijkheid dragen.

De collectieve aansprakelijkheid houdt in dat als één bestuurder zijn taak onbehoorlijk vervult, in beginsel álle overige bestuurders voor de hierdoor veroorzaakte schade aansprakelijk kunnen worden gehouden.

Directiereglement

mede-
bestuurder

Dit is alleen anders als u, mede met het oog op aan andere bestuurders toebedeelde taken, geen ernstig verwijt kan worden gemaakt en u voldoende maatregelen heeft genomen om de gevolgen van de onbehoorlijke taakvervulling door uw medebestuurder(s) af te wenden. Het is dus zaak de werkverdeling onder de bestuursleden goed en ook schriftelijk vast te leggen in een directiereglement.

Leg taken bestuurders vast in statuten

Als u een financieel directeur heeft aangesteld, doet u dat juist omdat u niet verantwoordelijk wilt zijn voor de financiën. Maar dat bent u nog wel, ook als u er helemaal geen zicht op hebt. Pas als u ook in de statuten heeft vastgelegd wat de taken zijn van de bestuurders, is uw verantwoordelijkheid in principe beperkt tot uw eigen taken. Maar zelfs dán kunt u nog wel aansprakelijk zijn voor fouten van uw medebestuurders. U moet ook nog kunnen aantonen dat zo’n fout niet tot uw takenpakket behoorde (met de statuten in de hand dus) én dat u niet verweten kan worden dat uw collega uit de bocht gevlogen is.