U bent hier

8.1 Arbodienst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

verplichtingen

De Arbowet geeft een aantal verplichtingen waarvoor de werkgever moet samenwerken. Hij moet zich laten ondersteunen bij de volgende wettelijke verplichtingen:

  • toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en daarover adviseren;
  • bijstand bij verzuimbegeleiding;
  • uitvoeren van arbeidsgezondheidskundig onderzoek (ook wel PAGO genoemd);
  • uitvoeren van aanstellingskeuringen (indien van toepassing).

De laatste drie verplichte onderdelen kunnen alleen uitgevoerd worden door een geregistreerde bedrijfsarts. Voor de toetsing van de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak kan de werkgever ook een van de andere gecertificeerde kerndeskundigen inschakelen: de arbeids- en organisatiedeskundige, de hogere veiligheidskundige of de arbeidshygiënist. De arbodienst heeft meestal alle kerndeskundigen in huis of kan deze voor de werkgever inschakelen.

8.1.1 Verzuimbegeleiding

bedrijfsarts

Elke werkgever is verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Daarbij hoort ook het voorkomen en beperken van ziekte. Maar een werkgever kan en mag niet beoordelen of een werknemer wel of niet kan werken. Daarom is er begeleiding nodig van een bedrijfsarts of arbodienst. Arbodiensten adviseren werkgevers over het voeren van een goed arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Dat leest u terug in artikel 2.9 van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

De arbodienst helpt bij de realisatie van het arbo- en verzuimbeleid en besteedt met name aandacht aan bijzondere groepen.

8.1.2 PAGO

PMO

Een werkgever is verplicht een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden aan zijn werknemers. Een PAGO is verbonden aan de RI&E; het kijkt namelijk of werknemers door die risico’s gezondheidsschade hebben opgelopen. De werkgever mag echter ook een preventief medisch onderzoek (PMO) aanbieden. Zo’n PMO is eigenlijk een meer uitgebreide versie van een PAGO waarin de algehele gezondheid en leefstijl van de werknemer (ook de mentale gezondheid) aan bod komt.

8.1.3 Aanstellingskeuring

functie

Een aanstellingskeuring is een afronding van de sollicitatieprocedure en zo’n medisch onderzoek is alleen toegestaan als een functie bepaalde risico’s heeft voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer zelf of zijn directe omgeving. Daarbij is het niet mogelijk om deze risico’s met redelijke maatregelen weg te nemen. Zo is een aanstellingskeuring voor een functie als piloot wel toegestaan, maar bij een normale kantoorbaan niet.

Op rendement.nl/arbodossier vindt u een tool met daarin de voorwaarden voor de aanstellingskeuring. Het is een checklist om te controleren of de aanstellingskeuring aan alle wettelijke eisen voldoet.