U bent hier

5.2 Vertegenwoordigen

Laatst gewijzigd: mei 2021

gezamenlijk

Op grond van de wet vertegenwoordigt het bestuur de stichting, tenzij in de wet anders is bepaald. Dit betekent dat alle bestuurders gezamenlijk namens de stichting stukken kunnen ondertekenen (bijvoorbeeld een overeenkomst) of op andere manieren de stichting kunnen vertegenwoordigen.

Gezamenlijk

iedere ­bestuurder

Bij veel bestuurders is dit niet erg praktisch. Daarom mag ook in de statuten zijn bepaald dat bijvoorbeeld iedere bestuurder de stichting kan vertegenwoordigen of dat bijvoorbeeld twee bestuurders gezamenlijk de stichting vertegenwoordigen. De statuten kunnen ook aan andere personen dan de bestuurders bevoegdheden tot vertegenwoordiging toekennen, zoals aan een werknemer van de stichting.

Tegenstrijdig belang

besluitvormingsregeling

Ook bij een stichting kunt u te maken krijgen met een tegenstrijdig belang. Voor de stichting is in de wet niet voorzien in een tegenstrijdigbelangregeling. Het wetsvoorstel Bestuur en toezicht rechtspersonen moet daar verandering in brengen. De besluitvormingsregeling (zie paragraaf 4.3) gaat daardoor dus ook voor stichtingen gelden. Er gaat wel een aparte regeling voor stichtingen gelden, omdat een stichting geen leden of aandeelhouders heeft. Gelijk aan de regeling voor de andere rechtspersonen, verschuift de beslissingsbevoegdheid naar de raad van commissarissen.

Is er geen toezichthoudend orgaan, dan mag het bestuur het besluit alsnog nemen. Dit geldt wel onder de voorwaarde dat het bestuur verplicht is om de overwegingen bij dit besluit schriftelijk vast te leggen.