U bent hier

9.4 Producten

Laatst gewijzigd: mei 2021

versie

Software om malware en andere beveiligingsnarigheid te bestrijden en te voorkomen, is er in overvloed. En veel van de producenten op dat gebied komen zo’n beetje elk jaar met een nieuwe versie uit. Dat is ook niet zo vreemd, want er is geen ander softwareproduct dat zo van updates en upgrades afhankelijk is als antimalware.

9.4.1 Keuze maken

Welke programma’s moet u hebben voor de bescherming en de bestrijding van malware? Sommige specialisten stellen dat er geen slechte producten zijn, anderen dat antimalware alleen schijnveiligheid geeft, omdat de software nauwelijks zou presteren.

prijs

vergelijkingen

updates

Enkele overwegingen bij uw keuze:

  • Laat niet per se de prijs van een product uw keuze bepalen: er zijn goede gratis producten en de meeste commerciële producten kosten maar enkele tientjes per licentie. De (niet-gratis) pro-versies van de diverse producten hebben natuurlijk wel meer opties.
  • Hoe succesvol doet een programma zijn werk? Het is lastig om op dat criterium te vergelijken, maar er zijn op internet diverse overzichten of vergelijkingen te vinden. Veel informatie over producten voor zakelijk, particulier en mobiel gebruik vindt u bijvoorbeeld op de site van het onafhankelijke IT-veiligheidsinstituut AV-test.org.
  • Kan het product ook op heuristische basis opereren, dus niet (alleen) op basis van bestanden met bekende definities of bestaande (hack)technieken?
  • Biedt het product (snel en regelmatig) updates voor bestrijding? Liefst via automatische signalering, maar anders toch minstens via een updateschema in het programma.

Welk product ter bescherming u ook overweegt: maak er in ieder geval gebruik van. Want elke beveiliging is beter dan geen beveiliging!

Aanbieders

toptientje

Bekende namen die u in de wereld van de antimalware tegenkomt, zijn (in alfabetische volgorde): Avast, AVG, Avira, BitDefender, BullGuard, ESET, F-Secure, G-Data, Kaspersky, McAfee, Microsoft, Norton, Panda, Trend Micro en Zone Alarm. Hoe al die gratis en betaalde versies van de producten met die namen het in vergelijking tot elkaar doen, is moeilijk te zeggen. De volgorde in de toptientjes van ‘beste producten’ wisselt sterk, waarschijnlijk omdat de testers allemaal andere criteria hanteren. Het zou ook een indicatie kunnen zijn dat het niet eens zoveel uitmaakt welk product u kiest. Blindvaren op één product is meestal niet zo verstandig, omdat dat misschien niet het beste product is voor de bescherming of bestrijding die u nodig heeft.

9.4.2 Speciale software

gereedschap

Naast viruscanners, firewalls, hackerspeurders, reclame- of spamfilters zijn er nog diverse andere soorten (vaak gespecialiseerde) bestrijders die wel iets tegengaan, zoals antiphishing, antispoofing, antisniffing en antirootkits. Die speciale programma’s komen in dit dossier verder niet meer aan de orde. U zult intussen begrijpen: voor elke vorm van digitale ellende is wel een stuk gereedschap te vinden om hem te lijf te gaan.

Reclame en spam

Spam (ongevraagde reclame) is een vervelend bijverschijnsel van het communicatiekanaal e-mail. Net als trouwens ongevraagde commerciële pop-ups via uw browser of advertenties en zoeksuggesties naar aanleiding van eerdere browsegeschiedenis.

Behalve plug-ins in browsers voor de bestrijding van spam en reclame zijn er filterprogramma’s die zelfstandig of binnen grotere organisaties op de mailserver draaien. Soms kan ook uw provider bij het afhandelen van de mailboxen op spam en reclame filteren.