U bent hier

9.2 Beveiligingslekken

Laatst gewijzigd: mei 2021

bug

Malware en hackers proberen vaak via allerlei beveiligingslekken of bugs in populaire software, bestandsformaten of (netwerk)besturingssystemen binnen te dringen, omdat veel computers vandaag de dag beschikken over beschermende software.

browser

De schrijvers van de digitale schadebrengers en de digitale indringers moeten daardoor steeds weer nieuwe manieren bedenken om langs al die beveiligingsmiddelen te komen. Dan is misbruik maken van een lek in bijvoorbeeld de browser handiger dan een code te moeten ontwikkelen om al die beschermingssoftware te misleiden. Zorg daarom altijd dat de laatste service packs, updates en patches van uw software zijn geïnstalleerd, zowel van uw besturingssysteem en werkapplicaties (kantoorprogramma’s), als van uw antimalware, firewall en aanverwante beveiligingsproducten.

Lekken zijn er altijd

waterdicht

Lekken komen nu eenmaal voor, want softwareontwikkelaars kunnen onmogelijk alle programma-instructies, procedures, services en stuurprogramma’s op voorhand zodanig waterdicht maken, dat niemand ze kan omzeilen of doorbreken. Softwareproducenten besteden daar wel veel aandacht aan, maar geheel voorkomen is vaak ondoenlijk. En dan blijkt het dichten van een lek achteraf – bijvoorbeeld met behulp van een patch of update – noodzakelijk.