U bent hier

9.3 Firewall

Laatst gewijzigd: mei 2021

bedreiging

Een belangrijk product op beveiligingsgebied is de firewall. Die installeert u voornamelijk uit preventieve overwegingen en daarmee kunt u al op voorhand een boel ellende voorkomen. Het is in feite een manier om te voorkomen dat, net als een brandmuur in de analoge wereld, een bedreiging van de ene kant van een (netwerk)verbinding terecht kan komen aan de andere kant van die verbinding, bij u dus.

Om te zien hoe een firewallbeveiliging in zijn werk gaat, kunt u de mogelijkheden van het standaard ingebouwde onderdeel Windows Firewall (Configuratiescherm, Systeem en Beveiliging) eens doornemen.

Vertrouwen

menu

toestemming

In een firewall draait alles om vertrouwen: welke programma’s en netwerkadressen zijn betrouwbaar en mogen dus vrij opereren? Daarvoor krijgt u allerlei instellingsmogelijkheden via menu’s, vensters en tabbladen waar u ‘trusted programs’ en ‘trusted zones’ kunt aangeven. Zo kunt u bijvoorbeeld voor alle computers in uw (thuis)netwerk een bereik van IP-adressen opgeven, zodat ze onderling met elkaar kunnen communiceren. Ook kunt u bepaalde programma’s al dan niet toestemming geven om internet op te gaan.

Als u per ongeluk toch een malware-, adware- of spywarebesmetting heeft opgelopen, zal de firewall reageren als dat programma contact met de buitenwereld wil maken.