8.1 Waarom meten?
publiciteit
Sponsoring is leuk en aardig, maar als het u te weinig oplevert of tot negatieve publiciteit leidt, kan het beter zijn om de samenwerking te beƫindigen.
Om dit soort redenen is het goed en belangrijk om aan te tonen dat sponsorprojecten en het verlenen van sponsorrechten, wel degelijk rendement opleveren. Dat uw organisatie met de sponsoring uw doelstellingen kan behalen. Waarom meten de meeste organisaties de effecten van sponsoring dan niet?
8.1.1 Aard van sponsoring
veelzijdigheid
In de eerste plaats heeft dat te maken met de aard van sponsoring: de veelzijdigheid van het middel brengt met zich mee dat de complete resultaten ervan lastig te meten zijn. Een sponsorrelatie omvat normaal gesproken een veelvoud aan elementen. Er zijn meerdere prestaties en tegenprestaties en meestal wordt de relatie nog verder geladen doordat de sponsor andere media inkoopt. Sommige effecten zijn weliswaar goed te meten, maar andere zijn dat niet en dat maakt het totale beeld wazig. Veel organisaties willen hun vingers er om deze reden niet aan branden.
8.1.2 Angst voor resultaten
resultaten
Een tweede reden is een zekere mate van angst voor de resultaten. Organisaties zijn bang dat ze de cijfers niet hard kunnen maken en goed kunnen onderbouwen. Als de resultaten uitwijzen dat het beter is om met de sponsoring te stoppen, vinden veel organisaties dat jammer omdat de relatie met de sponsor goed is. Daarnaast zal de organisatie op zoek moeten naar een vervanger.
8.1.3 Lastig en duur
budget
De derde reden hangt samen met de eerste: effectmeting lijkt lastig. Het zal daarom ook wel veel kosten met zich meebrengen om het goed te doen, zo is de gedachte. Als non-profitorganisatie heeft u niet het budget om dure analyses uit te (laten) voeren. Dit is een begrijpelijk standpunt, maar voor grotere organisaties gaat dit niet altijd op.