U bent hier

8.4 RvT en klokkenluiders

Laatst gewijzigd: mei 2021

klokkenluiders

klokkenluidersregeling

Inherent aan de taken van de RvT is het duidelijk dat deze bij klokkenluiders een rol speelt. Klokkenluiders moeten bij de raad gehoor kunnen vinden. Als uw stichting of vereniging zich aan een governance code houdt, is een klokkenluidersregeling in de organisatie zelfs verplicht. Het verdient aanbeveling dit proactief te benaderen.

Procedure

straf-
maatregelen

Als werknemers, vrijwilligers of andere belanghebbenden misstanden of vermoedens daarvan constateren, moet er de mogelijkheid zijn om dit aan de RvT te melden. De raad heeft dan de taak om hier een adequate opvolging aan te geven. Hij moet het bestuur en/of de directie op een zo vroeg mogelijk tijdstip informeren over de vermeende misstanden. Daarnaast moet de RvT duidelijk maken aan de betreffende medewerker dat hij niet bang hoeft te zijn voor mogelijke strafmaatregelen of een oneerlijke behandeling. Hij handelt tenslotte te goeder trouw en moet op de discretie van de RvT kunnen vertrouwen. Op deze manier draagt de RvT bij aan een cultuur van openheid en integriteit binnen de organisatie.

Hoe de RvT en de klokkenluider moeten handelen, staat vermeld in de klokkenluidersregeling. De hele procedure van de melding kunt u vinden in de governancecode die betrekking heeft op uw sector.

Adviespunt Klokkenluiders

Adviespunt Klokkenluiders

Zowel uw organisatie als een klokkenluider kan ook terecht bij het Adviespunt Klokkenluiders. Dit orgaan bestaat sinds 2012 en is een onafhankelijke instantie. Het adviespunt geeft algemene voorlichting over het omgaan met een vermoeden van een misstand en signaleert ontwikkelingen en patronen naar relevante organisaties ten behoeve van hun klokkenluidersbeleid. Verder informeert, adviseert en ondersteunt het adviespunt potentiële klokkenluiders in de private en publieke sector bij mogelijke stappen. Het Adviespunt Klokkenluiders heeft geen onderzoeksbevoegdheden; het is een steunpunt waar klokkenluiders in alle vertrouwen kunnen aankloppen en hun vermoeden van misstanden vrijelijk kunnen uiten.

Gezondheidsrisico’s in een ziekenhuis

protocol

Een onderzoeksassistent werkt mee aan een onderzoek waarbij een experimenteel geneesmiddel wordt getest bij een groep patiënten met een bepaalde ernstige vorm van kanker. De medisch-ethische commissie van het betreffende ziekenhuis dat meedoet aan het onderzoek heeft met het onderzoek ingestemd. Er is een protocol geschreven, dat door deze commissie is goedgekeurd en aan de RvT is voorgelegd.

geheim-
houdingsplicht

De onderzoeksassistent constateert dat in strijd met de afspraken in het onderzoeksprotocol bij een aantal patiënten wordt afgeweken van de doseringen van het experimentele geneesmiddel. Zij vermoedt dat deze aanpassing grote gezondheidsrisico’s kan opleveren voor de deelnemende patiënten. Zij stapt naar de manager van het onderzoeksproject, die haar vermoedens na twee weken afdoet met de mededeling dat er geen problemen zijn gesignaleerd en dat de zaak is afgedaan. Zij blijft echter ongerust en wil de medisch-ethische commissie van het ziekenhuis inlichten. Ze maakt zich echter zorgen of haar werkgever haar zal confronteren met haar geheimhoudingsplicht, die met zoveel woorden in haar arbeidsovereenkomst is opgenomen. In dit geval kan zij naar de Raad van Toezicht toestappen of de situatie bespreken met het Adviespunt Klokkenluiders.