U bent hier

1.2 Oprichting van een stichting

Laatst gewijzigd: mei 2021

vergoeding

Een stichting heeft een bestuur, maar geen leden. Het bestuur is het enige wettelijk verplichte orgaan. Het toezicht bij een stichting is niet wettelijk geregeld. U bent vrij om wel of geen Raad van Toezicht (RvT) in te stellen. Als bestuur kunt u ook een directie aanstellen voor de dagelijkse gang van zaken en daarop toezicht houden (meer informatie vindt u in hoofdstuk 4). Als bestuurders van een stichting krijgt u meestal alleen een vergoeding voor de gemaakte onkosten. Een bestuurder is maar zelden in loondienst.

Een stichting is voor haar bestaan vaak afhankelijk van donaties. Wilt u dat donateurs inspraak krijgen, dan kunt u de stichting het beste omzetten in een vereniging.

ANBI

Heeft uw stichting de ANBI-status (algemeen nut beogende instelling), dan mag u als bestuurder niet in loondienst zijn van de ANBI. U mag wel personeel in dienst nemen.

Akte

U kunt een stichting alleen oprichten (ook via uw testament) of samen met anderen. Ook een bv kan een stichting oprichten. Voor de oprichting van een stichting moet u naar de notaris voor een akte. Hierin verklaart u dat u de stichting in het leven roept en legt u de statuten vast.

U moet uw stichting vervolgens inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). U mag dat zelf doen, maar meestal neemt de notaris – waar de akte passeert – deze taak op zich.

Statuten stichting

Onderdeel van de akte zijn de statuten. In de statuten staat onder meer:

  • de naam van de stichting (het woord ‘stichting’ moet daarin zijn opgenomen);
  • het doel van de stichting;
  • hoe bestuurders worden benoemd en ontslagen;
  • mogelijke andere organen dan een bestuur, zoals een Raad van Toezicht (zie ook hoofdstuk 5);
  • bestemming van het vermogen van de stichting als deze wordt opgeheven;
  • de vestigingsplaats van de stichting.

Meestal staan er ook regels over de organisatie in de statuten. Als u de statuten wilt wijzigen, moet u opnieuw langs de notaris.