2.3 Juridische status
briefgeheim
De juridische status van digitale communicatie was lange tijd onduidelijk. Toch krijgen digitale communicatiemiddelen steeds meer een status die vergelijkbaar is met die van communicatie op papier. Zo ligt er een voorstel om de wettelijke bepalingen voor het brief-, telefoon-, en telegraafgeheim uit te breiden naar digitale communicatiemiddelen, zoals e-mail, social media en opslag in de cloud. Het briefgeheim houdt kortweg in dat de overheid communicatie van burgers niet zomaar mag inzien of onderscheppen.
Als de wetswijziging wordt aangenomen, wordt de reikwijdte van het briefgeheim (artikel 13 van de Grondwet) verruimd naar alle telecommunicatie, ongeacht het middel of de techniek die is gebruikt om te communiceren. Dat betekent dat straks dus ook e-mail-, sms- en chatberichten onder het briefgeheim zullen vallen.
Overeenkomsten
rechtsgeldig
Een overeenkomst die u per e-mail sluit, is rechtsgeldig. Van een overeenkomst is sprake als de ene partij een aanbod doet, waarmee de andere partij akkoord gaat. Een overeenkomst die volgens de wet schriftelijk moet worden gesloten, mag óók elektronisch worden afgehandeld als:
Digitale handtekening: van scan tot certificaat
Digitale handtekeningen bieden uitkomst als u de oorsprong en echtheid van een document wilt vaststellen en er zeker van wilt zijn dat het document niet is gewijzigd sinds de laatste keer dat u het onder ogen kreeg. Een digitale handtekening heeft in principe dezelfde rechtsgeldigheid als een handtekening op papier. Een digitale handtekening kan een ingescande handtekening zijn maar ook zeer geavanceerd zijn. Bij dat laatste wordt de handtekening op unieke wijze aan de ondertekenaar gekoppeld , bijvoorbeeld met een elektronisch certificaat of een andere slimme wiskundige formule.