5.2 Volgorde stappen wijzigingstraject
verplichte volgorde
Er geldt voor uw organisatie geen algehele verplichte volgorde in het wijzigingstraject. Voor een aantal stappen in dat proces zal dat wel het geval zijn. Zo kan uw organisatie pas een definitieve versie van het transitieplan aan de pensioenuitvoerder voorleggen, nádat de werknemers en de OR hebben ingestemd.
Het is belangrijk om de OR te informeren op een moment dat de OR nog wezenlijk invloed kan uitoefenen op de besluitvorming van uw organisatie. Pas daarna kan de pensioenuitvoerder tot een definitief implementatie- en communicatieplan komen.
Gelijktijdig
Sommige stappen zullen ongetwijfeld in elkaar overlopen. De afstemming met de pensioenuitvoerder zal soms gelijktijdig plaatsvinden met het overleg met de werknemers en de OR. Het is namelijk niet zinvol om met werknemers afspraken te maken over de nieuwe pensioenregeling, als die afspraken vervolgens niet uitvoerbaar blijken voor de pensioenuitvoerder of als de pensioenuitvoerder daar een te hoog prijskaartje aan verbindt. Ga dus vooral ook bij de pensioenuitvoerder na welke nieuwe producten zij hebben ontwikkeld of gaan ontwikkelen binnen de context van de Wet toekomst pensioenen. Pensioenuitvoerders zijn hier nu al druk mee bezig.
Impact
inzichtelijk maken
doorrekening
Bovendien heeft uw organisatie de pensioenuitvoerder, en misschien ook een pensioenadviseur, nodig om de impact van de gewijzigde pensioenregeling goed inzichtelijk te maken voor de werknemers. Op allerlei niveaus zal ook een doorrekening moeten plaatsvinden. Zonder dat inzicht kan een werkgever niet van de werknemers verlangen al in te stemmen en is het ook voor uw organisatie financieel onverantwoord de nieuwe pensioenregeling definitief in te richten.
Verlangt uw organisatie instemming van werknemers zonder dat het mogelijk is om volledig inzicht te verschaffen, dan is een dergelijke instemming gebrekkig en daarmee in juridische zin niet veel waard.