U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Invloed leefstijl2. Fysiek en mentaal in beweging komen2.1 Regelmatig en verantwoord bewegen

2.1 Regelmatig en verantwoord bewegen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

stimuleren

Op de werkvloer is een werknemer vooral aan het werk. Waarom zou u als arboprofessional dan toch stimuleren dat werknemers tussendoor bewegen? Meer bewegen tijdens werkuren levert vaak ook meer actieve uren op buiten werktijd. En daar profiteert uw organisatie van.

Beweging tijdens én na kantooruren leidt naast gezondheidswinst ook tot een hogere productiviteit, minder fouten en een beter humeur.

lichamelijke voordelen

Voldoende beweging levert allereerst lichamelijke voordelen op. Grofweg gaat het om:

  • een betere conditie;
  • versterking van spieren en botten;
  • minder risico op gezondheidsproblemen door een gezond gewicht en een stabiele bloeddruk;
  • minder kans op ziekten door de versterking van het immuunsysteem.

psychische voordelen

Daarnaast zijn er ook psychische voordelen:

  • minder stress;
  • meer ontspannen;
  • betere nachtrust;
  • vermindering van angsten en depressieve symptomen.

Niet meer bewegen, maar minder zitten

weerstand

Leg als arboprofessional de nadruk op minder zitten in plaats van meer bewegen. Als de nadruk ligt op meer bewegen, loopt u snel tegen weerstand aan. ‘Minder zitten’ klinkt vriendelijker, en zo geeft u een keuze aan de werknemers.

Lang stilzitten, dé uitdaging van de 21e eeuw

sedentair ­gedrag

minimum

Sedentair gedrag omvat alle activiteiten die worden uitgevoerd in een zittende of liggende houding. Dit zijn activiteiten met een laag energieverbruik. Lang onafgebroken zitten als dagelijkse leefstijl staat dus gelijk aan fysieke inactiviteit, het niet behalen van de gezondheidsaanbeveling. De gezondheidsrisico’s van lang ononderbroken zitten waren tot voor kort minder bekend. Tegenwoordig is dit een belangrijk onderdeel in het leefstijlgebied beweging en opladen.

2.1.1 Beweegrichtlijn voor volwassenen

verspreid

voorkom ­stilzitten

De Gezondheidsraad bracht in 2017 een nieuwe beweegrichtlijn voor volwassenen uit. De richtlijn is een minimum. Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter.

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • Voorkom stilzitten.

2.1.2 Bewegingsdriehoek

De bewegingsdriehoek is het Vlaamse voorlichtingsmodel over bewegen en lang stilzitten.

bewust

De bewegingsdriehoek illustreert drie onderbouwde boodschappen om mensen bewust te maken van en te motiveren tot een gezondere leefstijl:

  • zit minder lang stil én beweeg meer;
  • zet stap voor stap;
  • ga elke dag voor een gezonde mix van zitten, staan en bewegen.

Zones

sedentair ­gedrag

licht intensief

matig intensief

hoog intensief

De bewegingsdriehoek is opgebouwd uit de volgende zones:

  • ‘sedentair gedrag’ of lang stilzitten: dit is alles wat mensen doen terwijl ze zitten of liggen en waarbij ze heel weinig energie verbruiken. Slapen hoort hier niet bij. Het doel is om mensen niet te lang stil te laten zitten en bij voorkeur om de 30 minuten even te staan of te bewegen;
  • licht intensieve beweging: voor de gezondheid is het belangrijk het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Voorbeelden hiervan zijn staand werken op een computer, huishoudelijke taken verrichten of traplopen;
  • matig intensief bewegen, zoals stevig wandelen, recreatief zwemmen of fietsen: de ademhaling gaat hierbij sneller en ook de hartslag gaat omhoog. Hierbij is een mens nog niet buiten adem en kan hij nog gewoon praten. Matig intensieve beweging levert nog meer gezondheidsvoordelen op dan licht intensieve beweging. Het is dus belangrijk om dagelijks ook een stukje matig intensief te bewegen;
  • hoog intensief bewegen, bijvoorbeeld hardlopen, een potje voetballen of een rondje wielrennen. Hierbij gaan mensen zweten. Hoog intensieve beweging levert nog meer gezondheidsvoordelen op in vergelijking met matig en licht intensieve beweging. De aanbeveling luidt om minstens één keer per week hoog intensief te bewegen. Daarnaast beveelt de bewegingsdriehoek aan om elke week de spieren te versterken.

Zowel de beweegrichtlijnen als de bewegingsdriehoek zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn overzichtelijk voor werknemers en geven u als arboprofessional een goede leidraad voor het gezondheidsbeleid.