U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Bedrijfshulpverlening2. Bhv als onderdeel van de risico-inventarisatie2.2 Bedrijfsnoodorganisatie

2.2 Bedrijfsnoodorganisatie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

Aangezien de Arbowet de werkgever verplicht dat de bhv ‘zodaning is georganiseerd dat zij hun taken naar behoren kunnen uitvoeren’, moet er een goede bhv-organisatie zijn. Met de gegevens uit de RI&E gaat uw werkgever aan de slag om de organisatie van de bedrijfshulpverlening op te zetten. Dat gaat verder dan een bhv-plan waarin zaken staan zoals de vluchtroutes en belangrijke telefoonnummers. Een goede organisatie ondersteunt bhv’ers bij hun taken.

NEN-norm 8112

ondersteunen

De werkgever hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden om bhv’ers te ondersteunen, daar zijn NEN-normen voor. De NEN-norm 8112 BNO (bedrijfsnoodorganisatie) is speciaal gericht op het opzetten van de bhv-organisatie. Die NEN-norm gaat uit van drie categorieën beheersmaatregelen: bouwkundige, installatietechnische en organisatorische (BIO).

Door de BIO-maatregelen is er niet alleen oog voor de bedrijfshulpverlener, maar ook voor de maatregelen die helpen om taken zo goed mogelijk uit te voeren. Zoals het gebruik van brandwerende materialen om het ontstaan en zich verspreiden van brand tegen te gaan.

BIO-methode

zwakste ­schakel

Die NEN-norm is er niet om te controleren of uw organisatie volgens de regels werkt, maar biedt een aantal handvatten om de noodorganisatie op te zetten. Daarbij hanteert uw werkgever de BIO-methode. Dat werkt simpel. Bij ieder punt is de vraag: wat is de zwakste schakel en welke van de BIO-componenten kan worden versterkt om die zwakke schakel weg te nemen? Deze BIO-methode is onderdeel van het opstellen van een BNO, bijvoorbeeld voor een brandalarm. Omdat het onmogelijk is om de hele dag brandwachten door uw organisatie te laten patrouilleren (organisatorisch aspect), zijn er brandalarmen geïnstalleerd (installatietechnisch aspect) en is het gebouw brandveilig (bouwkundig aspect).

Vijf stappen

geen doel, maar middel

bouwkundig

hoeveel bhv’ers?

theorie ­vertalen

Binnen de NEN-norm 8112 BNO zijn vijf stappen opgenomen die helpen bij het opzetten van een bedrijfsnoodorganisatie. Dit is geen doel of verplichting, enkel een hulpmiddel. Het gaat om de volgende vijf stappen:

  • Risicoanalyse: de risicoanalyse is het eerste onderdeel van de RI&E. Toch moet die nogmaals plaatsvinden, omdat de analyse nu gebeurt volgens de NEN-norm. Naast de omschrijving van het risico geeft uw werkgever namelijk op verschillende punten het mogelijke effect aan.
  • Beheersmaatregelen: de risico’s zijn nu bekend, maar welke maatregelen komen er om die risico’s te beheersen? Dit zijn de beheersmaatregelen. Daarvoor bestaat de BIO-methode (zie infographic). Uw werkgever kijkt dan naar de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten die hij kan aanpassen om een veilige situatie te creëren.

  • Ontwerpen BNO: alle aspecten samen kunnen nog steeds niet alle risico’s volledig beheersbaar maken. Er blijven altijd risico’s over. Nu komt de bedrijfshulpverlening om de hoek kijken: hoeveel bhv’ers zijn er nodig? En welke instrumenten, kennis, kunde en vaardigheden hebben zij nodig? Dit is de bhv-organisatie.
  • Implementatie BNO: uw werkgever heeft de risico’s nu op een rij, weet hoe hij die volgens de BIO-methode aan kan pakken en hoe de bhv georganiseerd moet zijn. Nu is het zaak om de theorie te vertalen naar praktijkmaatregelen.
  • Evaluatie en oog voor toekomst: de organisatie van de bhv is op deze manier goed voorbereid, maar werkt pas als zij regelmatig wordt geëvalueerd. Dat biedt de input voor het aanpassen van de organisatie en het toekomstbestendig maken ervan. De BNO-tool biedt een vragenlijst om na te gaan of de werkgever niets is vergeten.
  • Door het volgen van het stappenplan voor de BNO is er zowel oog voor de organisatie van de bhv zelf, als voor de veiligheidsmaatregelen op organisatieniveau.