1. Bhv’ers weten raad met restrisico’s
Uit goed werkgeverschap en door de plichten uit de Arbowet heeft uw werkgever gezorgd voor een veilige werkplek. Daarvoor heeft hij een volledige risico-inventarisatie uitgevoerd, een plan van aanpak gemaakt en de geïnventariseerde risico’s weggenomen of zo veel mogelijk beperkt. Maar calamiteiten zijn niet te voorspellen, daarom moet uw organisatie ook voorbereid zijn op zogenoemde restrisico’s. De bedrijfshulpverlening komt in actie als zo’n calamiteit zich voordoet.
levensbelang
Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom een goede bhv-organisatie van levensbelang is. De Arbowet verplicht werkgevers daarom maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening.
Artikel 15
In de Arbowet staat niet letterlijk wat de werkgever moet organiseren, maar wel dat hij de bhv moet organiseren. In artikel 15 van de Arbowet staat namelijk dat de werkgever zich moet laten ‘bijstaan door één of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners’.
Tot 2007 schreef de wet letterlijk voor hoeveel bhv’ers een organisatie moest hebben. Dat was wel makkelijk, maar klopte niet altijd. Dat is daarom losgelaten, zodat organisaties nu aan de hand van de RI&E zelf moeten inschatten hoeveel bhv’ers er nodig zijn.
Belang van bhv’ers
herkenbaar
De wet verplicht niet voor niets om te investeren in de bedrijfshulpverlening. Een zware machine met veel bewegende onderdelen is direct herkenbaar als gevaarlijk en vol risico’s voor werknemers. Ook een hoge werkdruk is goed aan te stippen als een risico op de werkvloer. Dat zorgt voor verzuim of zelfs uitval van werknemers. De werkgever moet die risico’s wegnemen of zo veel mogelijk beperken en daarom komen die risico’s in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) terecht. Een plan van aanpak met maatregelen om de risico’s weg te nemen of te beperken, is onderdeel van de RI&E. En dan nog kunnen er ongelukken gebeuren waarbij de bhv’er in actie moet komen.
restrisico’s
Maar niet alles is vooraf als risico te herkennen. Denk aan een heftruck die omvalt, een tostiapparaat dat in brand vliegt of een werknemer die een beroerte krijgt. Dat zijn zogenoemde restrisico’s die uw werkgever niet kan voorspellen en die dus niet in de RI&E staan. Hoewel het lastig is om daarop voorbereid te zijn, is dat wel wat uw werkgever doet door een goede bedrijfshulpverlening op te zetten.