3.2 Bijzonder verlof
Veel organisaties geven hun werknemers buitengewoon verlof bij bijzondere gebeurtenissen. Situaties waarin een werknemer aanspraak kan maken op bijzonder verlof, zijn bijvoorbeeld:
- begrafenis van een familielid;
- eigen huwelijk;
- huwelijk van een familielid in de eerste of tweede graad;
- ambtsjubileum;
- verhuizing;
- examen;
- doktersbezoek;
- activiteiten voor een vakbond.
Personeelsreglement
afspraken
Over buitengewoon verlof is niets wettelijk geregeld, maar cao’s en personeelsreglementen bevatten hier wel vaak afspraken over. Hierin staan ook andere situaties waarbij een werknemer een dag verlof kan krijgen. Sommige cao’s bepalen dat organisaties de gemiste uren moeten doorbetalen, dus u moet nagaan hoe dit in uw organisatie geregeld is.
Staat er niets in uw cao of bedrijfsreglement over bijzonder verlof? Overleg dan met uw bestuurder over een regeling of zet uw initiatiefrecht in. Ook als hij niet bereid is om bijzonder verlof te verlenen, is het verstandig om dit te noteren. Dat is wel zo duidelijk voor uw achterban!
Artsbezoek
eigen tijd
Voor bezoek aan huisarts of tandarts onder werktijd gelden geen wettelijke regels. Meestal is de afspraak dat werknemers dit zo veel mogelijk in hun eigen tijd doen. Als dit niet kan, valt het vaak onder kortdurend verzuim en is het dus doorbetaald. Ook hier kan de cao of het personeelsreglement andere afspraken over bevatten. Staan er geen andere afspraken in de cao of het personeelsreglement, maar heeft de werknemer echt vrije uren nodig, dan moet uw organisatie samen met de werknemer een oplossing vinden.
Zwangerschapsonderzoek
onder werktijd
Werkneemsters die zwanger zijn, moeten regelmatig onderzoeken ondergaan om te controleren of alles goed is met de baby. Deze zwangerschapscontroles mag een werkneemster onder werktijd ondergaan. Zij hoeft daarvoor geen vakantie-uren op te nemen. Uw organisatie moet het loon doorbetalen tijdens het onderzoek en de reistijd die ze nodig heeft om naar de arts of verloskundige te gaan.