U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Arbeidsbelasting3. Beroepsziekten als gevolg van fysieke belasting3.5 Klachten door tillen en dragen

3.5 Klachten door tillen en dragen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

spierpijn

zenuwen

Te zwaar werk, een foute tilhouding of een verkeerde beweging tijdens werk zorgen voor klachten aan de rug en gewrichten. Tillen en dragen zorgen vaak voor spierpijn, maar zeker ook voor ernstigere klachten:

  • spit: een verkramping van de rugspieren zorgt voor heftige pijn in de onderrug;
  • artrose: slijtage van gewrichten;
  • ischias: pijn aan de zenuw die uitstraalt naar de heup;
  • hernia: door een uitstulpende tussenwervelschijf raken zenuwen bekneld en dat zorgt voor pijn en uitval van armen en benen.

Atypische klachten

overgewicht

Vaak zijn rugklachten niet direct toe te wijzen aan één van de genoemde oorzaken. Dit worden ook wel atypische klachten genoemd. Die klachten komen voort uit een verkeerde werkhouding, overbelasting van de rug, trillingen of bijvoorbeeld een foute beweging. Daarnaast spelen fysieke eigenschappen van de werknemer een rol. Hij kan al een zwakke rug hebben, met overgewicht kampen of zware borsten hebben. Ook dat soort eigenschappen kunnen namelijk leiden tot klachten en verzuim.

Uitval

atypische

Werknemers met atypische rugklachten zijn al snel enkele weken uitgeschakeld. Medewerkers met ernstige klachten zijn vaak nog veel langer buiten bedrijf. In beide gevallen is het aan te raden om een re-intergratietraject op te stellen.

3.5.1 Dode handen

bloedpropjes

Begin 2016 kwam in het nieuws dat bedrijfsartsen een nieuwe beroepsziekte in de gaten houden: dode handen. Deze aandoening komt voor bij werknemers die zwaar, frequent bovenhands werk doen. Bijvoorbeeld schilders, stukadoors en automonteurs lopen het risico op dode handen. Door hun werkzaamheden kunnen er bloedpropjes ontstaan in de slagader van de meest gebruikte schouder. Voorheen leek dit alleen voor te komen bij topsporters, maar bedrijfsartsen komen de aandoening in de praktijk steeds vaker tegen. Door het zuurstoftekort dat ontstaat door de bloedprop krijgt de werknemer koude, blauwe of bleke handen. De werknemer zal dan een operatie moeten ondergaan waardoor hij drie maanden is uitgeschakeld. Zijn er binnen uw organisatie dergelijke werkzaamheden, voeg dan het risico toe aan uw risico-inventarisatie en -evaluatie.