U bent hier

1.3 Soorten flexibele krachten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

Zo’n 6% van de Nederlanders verricht langdurig (langer dan drie jaar) flexibele arbeid. Werknemers in de flexibele schil zijn gemiddeld vaker vrouw, jong, alleenstaand, allochtoon, lager opgeleid en wonen in minder goede wijken. Bovendien werken ze vaker onder hun opleidingsniveau.

Werknemers met een tijdelijk contract

tussentijds opzeggen

Werknemers met een tijdelijk contract hebben een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Een tijdelijk contract kan alleen in de proeftijd (bij een contract van langer dan zes maanden) tussentijds worden opgezegd, tenzij hierover afspraken zijn gemaakt in de (collectieve) arbeidsovereenkomst. Een tijdelijk contract eindigt van rechtswege: u heeft geen ontslagvergunning of toestemming van de kantonrechter nodig om afscheid van de werknemer te nemen.

Per 1 januari 2015 geldt wel een zogenoemde aanzegtermijn (zie hoofdstuk 2). Uiterlijk één maand voor het verlopen van een tijdelijk contract moet u de werknemer laten weten of u het verlengt en zo ja onder welke voorwaarden.

Oproepkrachten

op afroep

Oproepkrachten hebben een arbeidsovereenkomst waarbij ze op afroep beschikbaar zijn om werk te doen. Er bestaan twee vormen van oproepcontracten: de voorovereenkomst en de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (hieronder vallen het nulurencontract en min-maxcontract).

Uitzendkrachten

toezicht

Uitzendkrachten worden door een uitlener (uitzendbureau) ter beschikking gesteld aan een inlener. Het uitzendbureau is de formele werkgever, maar de uitzendkracht werkt onder leiding en toezicht van de inlener.

Gedetacheerden

werkgevers­risico’s

Gedetacheerden zijn in dienst van een uitzend- of detacheringsbureau en worden meestal voor langere tijd ingehuurd door een inlener. Het detacheringsbureau is de werkgever en loopt ook werkgeversrisico’s van bijvoorbeeld ziekte (loondoorbetalingsplicht) en ontslag (transitievergoeding).

Payrollers

Payrollers worden ter beschikking gesteld aan opdracht­gevers, waarbij die opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de werving en selectie. Net als bij uitzenden en detacheren is hierbij sprake van een driehoeksverhouding tussen flexibele kracht, uitlener en inlener.

Zelfstandigen zonder personeel

winstoogmerk

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn ondernemers die geen personeel in dienst hebben, voor eigen rekening en risico werken en met hun werkzaamheden winst beogen.

In het traject ‘Omgaan met flexibele werknemers’ op rendement.nl/hrdossier vindt u 36 praktische tools die u helpen bij het sluiten van de juiste overeenkomst met de verschillende flexibele krachten die u wilt inschakelen.