U bent hier

9.1 Eigen risico WGA

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

tien jaar lang

marktanalyse

Als eigenrisicodrager voor de WGA is uw onderneming vanaf de start van de WGA-uitkering – het moment van instroom in de WIA – tien jaar lang verantwoordelijk voor de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid. Dat geldt niet alleen voor de uitkeringslasten maar ook voor de re-integratie van de werknemer, óók als de werknemer uit dienst gaat. In dat laatste geval betaalt UWV meestal de uitkering en verhaalt die bij uw organisatie. De uitkeringslasten zijn verder inclusief de overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van (ex-)werknemers met een WGA-uitkering die onder het eigen risico vallen. U kunt ervoor kiezen om het risico (deels) te verzekeren bij een private verzekeraar. Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een marktanalyse die u kan helpen bij uw keuze voor zo’n verzekeraar.

Als nieuwe eigenrisicodrager bent u niet verantwoordelijk voor de lasten van WGA-uitkeringen ontstaan vóór het ingangsmoment van het eigenrisicodragerschap noch voor de lasten van toekomstige WGA-uitkeringen van werknemers met een eerste ziektedag vóór het ingangsmoment.

Verhalen

op het nettoloon

schatting

verzekeringspremie

Zoals u in paragraaf 5.5 al kon lezen, mag u maximaal 50% van de premiecomponent WGA verhalen op het nettoloon van de werknemers. Datzelfde geldt voor uw WGA-kosten als eigenrisicodrager. Hoeveel u precies kunt verhalen, hangt af van de situatie:

  • U draagt het WGA-risico zelf: u mag maximaal 50% verhalen van de uitkomst van de toepassing van het zogeheten fictieve premiepercentage op het premieloon van de werknemers. Voor berekening van dit fictieve premiepercentage heeft u twee mogelijkheden (rekening houdend met het geldende maximum):
    • U maakt een schatting van de WGA-uitkeringen aan uw werknemers in 2020 en deelt dit door uw verwachte premieloon van 2020 (met verrekening van het eventueel te veel of te weinig verhaalde bedrag in 2021).
    • U deelt de WGA-uitkeringen aan uw (ex-)werknemers in 2019 door uw premieloon van 2019.
  • U heeft het WGA-risico particulier verzekerd: u mag maximaal 50% van de verzekeringspremie verhalen, maar alleen het premiedeel dat ziet op het WGA-risico (in het geval de verzekering ook andere risico’s dekt).