U bent hier

2.3 Loonbelastingtabellen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

Waarschijnlijk maakt u voor de berekening van de bij werknemers in te houden premie volksverzekeringen – als onderdeel van de loonheffing – gebruik van salarissoftware. Uw softwareleverancier heeft dan de rekenvoorschriften (formules) die gelden voor de berekening van die loonbelasting/premie volksverzekeringen in het softwarepakket verwerkt.

zelf gebruiken

Als u geen gebruikmaakt van salarissoftware maar de loonadministratie van uw onderneming wel geautomatiseerd is, kunt u de rekenvoorschriften zelf gebruiken voor berekening van de loonheffing.

U kunt de rekenvoorschriften voor de geautomatiseerde loonadministratie (januari 2020) downloaden van de website van de fiscus (www.belastingdienst.nl), via het onderdeel ‘Brochures en publicaties’.

tabellen gebruiken

Als u geen geautomatiseerde loonadministratie voert, moet u de loonbelastingtabellen voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen gebruiken. In deze tabellen kunt u dan aflezen hoeveel loonbelasting/premie volksverzekeringen u moet inhouden op het loon van de werknemer. En ook al maakt u gebruik van salarissoftware, het is toch handig om te weten hoe de berekening via de tabellen werkt om de uitkomst van de software te kunnen controleren.

Vindplaats van de loonbelastingtabellen

rekenhulp

U kunt de tabellen voor 2020, 2019, 2018 en 2017 downloaden via de rekenhulp Loonbelastingtabellen, te vinden op de website www.belastingdienst.nl/tabellen. Loonbelastingtabellen voor 2016 en 2015 kunt u downloaden via het onderdeel ‘Brochures en publicaties’ van de website www.belastingdienst.nl.

Het is overigens ook mogelijk om het in te houden bedrag aan loonheffing – voor welk jaar dan ook – op te vragen bij de BelastingTelefoon via 0800-0543.

Kleuren

verschillende tabellen

Er zijn twee kleuren loonbelastingtabellen:

  • wit: u gebruikt de witte tabellen voor loon uit tegenwoordige dienstbetrekking (en daarmee gelijkgesteld loon);
  • groen: u gebruikt de groene tabellen voor loon uit vroegere dienstbetrekking (en daarmee gelijkgesteld loon).

Voor elke kleur tabel bestaan er verschillende tabellen (zie hierna).

Inwonerschap

bepalend

Tegenwoordig is het inwonerschap van de werknemer ook bepalend voor welke loonbelastingtabel van toepassing is (zie ook paragraaf 2.2). Er zijn tabellen voor drie situaties:

  • inwoners van Nederland;
  • inwoners van een EER-land, Zwitserland of BES-eiland;
  • inwoners van een derde land.

Tijdvak

loontijdvak onderbroken

Welke loonbelastingtabel van toepassing is, is afhankelijk van het tijdvak waarover de werknemer het loon geniet: het loontijdvak. Er bestaan witte en groene tabellen voor de volgende loontijdvakken: dag, week, vier weken, maand en kwartaal. U gebruikt in principe de tijdvaktabel die overeenkomt met het loontijdvak. Dat doet u echter niet als het loontijdvak wordt onderbroken of de werknemer in of uit dienst treedt gedurende het tijdvak. U gebruikt dan de week- en/of dagtabel voor de dagen waarover u wel loon betaalt, omdat u anders een te hoge algemene heffingskorting en arbeidskorting zou toepassen. Ook bij parttime werknemers wijkt u af van de hoofdregel, en gebruikt u de loonbelastingtabel die aansluit bij het uitbetalingstijdvak.

Parttime werknemers zijn fiscaal gezien werknemers die normaal gesproken op minder dan vijf dagen per week werken. Hierbij speelt het aantal gewerkte uren per dag of per week verder geen rol.

Bijzonder

slechts eenmaal per jaar

Voor eenmalige beloningen of beloningen die werknemers normaal gesproken slechts eenmaal per jaar ontvangen – zoals gratificaties, transitievergoedingen, vakantiebijslag en eindejaarsuitkeringen – bestaan er aparte loonbelastingtabellen. Er zijn witte en groene tabellen voor bijzondere beloningen, die dus los staan van een loontijdvak. Voor deze tabellen moet u het jaarloon van de werknemer bepalen.

Sommige werknemers zijn alleen loonbelasting verschuldigd of niet premieplichtig voor álle volksverzekeringen. Sinds 2017 hoeft u de loonheffing voor zulke situaties niet meer zelf via herleidingsregels te berekenen, maar zijn hiervoor ook loonbelastingtabellen beschikbaar.