3.3 Progressieve premie handhaven
eerbiedigende werking
alleen huidige werknemers
Uw organisatie krijgt de mogelijkheid om voor de huidige werknemers de progressieve premie te handhaven. De wetgever heeft namelijk zogenoemde eerbiedigende werking voor de progressieve premie geïntroduceerd. Voor een beroep op deze eerbiedigende werking is het wel zaak dat uw organisatie al een pensioenregeling met zo’n progressieve premie had vóór het moment dat de Wet toekomst pensioenen in werking trad, dus vóór 1 juli 2023. Let verder op dat deze eerbiedigende werking alleen geldt voor de huidige werknemers en niet voor nieuwe werknemers. Wie zijn er aan te merken als nieuwe werknemers? Bij nieuwe werknemers gaat het om de werknemers die in dienst treden nadat uw organisatie de pensioentransitie heeft doorgemaakt, dus nadat de pensioenregeling is aangepast met het oogmerk om aan de Wet toekomst pensioenen te voldoen.
Het moment van de pensioentransitie is niet voor iedere organisatie gelijk, maar zal ergens liggen tussen 2023 en 2028 (de transitieperiode).
3.3.1 Keuze maken
twee pensioenregelingen
Het zal voor uw organisatie ongetwijfeld ervaren worden als een keuze tussen twee kwaden. Kiezen voor een beroep op eerbiedigende werking zou betekenen dat uw organisatie de huidige werknemers niet ‘opzadelt’ met een wijziging met forse impact. Tegelijkertijd creëert uw organisatie hiermee twee pensioenregelingen, te weten voor de huidige werknemers (die wel perspectief hebben op een hogere inleg naarmate zij ouder worden) en de nieuwe werknemers. Dat is administratief belastend, maar voelt bovenal misschien niet echt rechtvaardig. Mogelijk zelfs dat een dergelijk onderscheid überhaupt de toets van gelijke behandelingsvoorschriften niet doorstaat.
Het is van belang dat uw organisatie zich rekenschap geeft van mogelijke ongelijke behandeling en bij de besluitvorming goed toelicht waarom ze meent dat dit onderscheid gerechtvaardigd en passend is.
Ongunstig
gelijke behandeling
Overigens speelt de gelijke behandeling ook in relatie tot de vlakke premie. De vlakke premie brengt namelijk mee dat minder werken in de jongere jaren, ongunstiger kan uitpakken. De premies die in de jongere jaren worden ingelegd kunnen immers langer renderen. Bekend is dat vrouwen in vergelijking met mannen in hun jongere jaren gemiddeld genomen (tijdelijk) vaak minder werken, of dat zij zelfs pas veel later gaan deelnemen aan de arbeidsmarkt. Hierdoor kan het zo zijn dat vrouwen indirect worden benadeeld door de vlakke premie.
3.3.2 Instemmen werknemer
keuze
Hoewel het een keuzemogelijkheid voor uw organisatie betreft – het wel of niet gebruikmaken van eerbiedigende werking – zal ze tijdens het wijzigingsproces misschien wel merken dat van een echte keuze lang niet altijd sprake zal zijn. Stel, uw organisatie besluit geen gebruik te maken van de eerbiedigende werking en besluit voor het voltallige personeel over te stappen van de progressieve premie naar de vlakke premie. In feite wijzigt dan de pensioenregeling voor de werknemers.
De impact van deze wijziging is, zeker voor de oudere werknemers die onder de progressieve premiestaffel juist veel meer inlegperspectief hadden gehad, aanzienlijk.
Eenzijdig
alternatief
Stel dat één of meer van de werknemers niet instemt met deze wijziging. Uw organisatie kan dan twee dingen doen. Ofwel de pensioenregeling op dit punt eenzijdig wijzigen, ofwel besluiten om alsnog gebruik te maken van een beroep op de eerbiedigende werking voor de huidige werknemers. Dit laatste ligt misschien wel meer voor de hand, aangezien een eenzijdige wijziging kritisch door een rechter beoordeeld zal worden, zeker als er een alternatief voor handen was (eerbiedigende werking) dat uw organisatie zonder goede reden onbenut heeft gelaten.