10.5 Aansprakelijkheid
uitlener blijft werkgever
Inlenersaansprakelijkheid houdt in dat de Belastingdienst u als inlener van personeel van bijvoorbeeld een uitzendbureau aansprakelijk kan stellen voor de loonheffingen (en BTW) die het uitzendbureau – de uitlener – niet betaalt. De uitlener blijft de werkgever – ook al komen de arbeidskrachten bij uw organisatie werken – en dus is hij verantwoordelijk voor de berekening en afdracht van de loonheffingen over het salaris dat zij hebben verdiend met het werk bij uw organisatie. Als de uitlener zich niet aan deze verplichting houdt, kan de Belastingdienst bij u aankloppen.
schakel in een keten
Ketenaansprakelijkheid houdt in dat de Belastingdienst u als schakel in een keten van uitbesteding van werk van stoffelijke aard – zijnde een tastbaar product zoals een gebouw – bestaande uit opdrachtgever, (hoofd)aannemer en (onder-)aannemer(s), aansprakelijk kan stellen voor de verschuldigde loonheffingen van alle volgende (lagere) schakels.
De Belastingdienst stelt uw organisatie via een beschikking aansprakelijk voor de niet betaalde loonheffingen van de uitlener of onderaannemer. U heeft vervolgens zes weken om hiertegen bezwaar te maken.
G-rekening
welk deel van de factuur
U kunt uw inleners- of ketenaansprakelijkheid beperken door het deel van het factuurbedrag dat is bestemd voor de loonheffingen op een geblokkeerde rekening (g-rekening) van de uitlener dan wel aannemer te storten. Die kan die rekening alleen gebruiken voor betaling van belastingen aan de fiscus of doorstorting naar andere g-rekeningen. Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan uw onderneming niet meer aansprakelijk worden gesteld voor het bedrag dat u op de g-rekening heeft gestort. Dat is alleen anders als de uitlener of aannemer failliet is of is toegelaten tot een wettelijke schudsaneringsregeling. U spreekt samen af welk deel van de factuur u op de g-rekening stort.
Het is in uw belang dat het op de g-rekening gestorte bedrag niet te laag is, om voldoende aansprakelijkheidsrisico af te dekken. Het is in het belang van de uitlener of aannemer dat het bedrag niet te hoog is, omdat hij lastig kan beschikken over het geblokkeerde (bovenmatige) bedrag.
Vrijwaring
ingeschreven in register
aan niemand te wijten
Bij inlenersaansprakelijkheid is ook volledige vrijwaring mogelijk. Hiervoor moet de uitlener voldoen aan de NEN 4400-1- of NEN 4400-2-norm en staan ingeschreven in het register van de Stichting van de Arbeid (SNA). Verder moeten de factuur en uw administratie aan bepaalde eisen voldoen, en moet u minstens 25% van het factuurbedrag (inclusief BTW) op de g-rekening van de uitlener storten.
Disculpatie
beperken
Uw onderneming kan als inlener of aannemer een beroep doen op de disculpatieregeling als het aan niemand van de betrokken partijen is te wijten dat de verschuldigde loonheffingen niet zijn betaald, bijvoorbeeld bij een plotseling verslechterde economische situatie. In dat geval geldt de inleners- of ketenaansprakelijkheid namelijk niet.
Sowieso
risico beter inschatten
Om het risico op aansprakelijkstelling te beperken, is het sowieso goed als uw administratie op orde is. De Belastingdienst stelt de schuld voor inleners- of ketenaansprakelijkheid namelijk vast aan de hand van de administratie van de uitlener of onderaannemer, óf die van uw organisatie.
Verder kunt u de uitlener of onderaannemer om een recente Verklaring betalingsgedrag vragen, om uw risico op aansprakelijkstelling beter te kunnen inschatten.
Ketenaansprakelijkheid voor loon
voorkomen
Op grond van de ketenaansprakelijkheid voor loon kunt u als schakel in een keten waarbij wordt gewerkt via overeenkomsten van opdracht of aanneming van werk aansprakelijk worden gesteld voor te weinig betaald loon aan de uitvoerende werknemers. U kunt deze aansprakelijkstelling alleen voorkomen door bij de rechter aannemelijk te maken dat u als opdrachtgever niets te verwijten valt.