4.3 Bijtellingspercentage
standaard 22%
Voor het bedrag aan bijtelling moet u zoals gezegd een bepaald percentage van de bijtellingsgrondslag nemen. Dit bijtellingspercentage is op dit moment standaard 22%, maar kan lager zijn als de (bestel)auto van de zaak milieuvriendelijker is. De milieuvriendelijkheid van een auto wordt afgemeten aan de CO2-uitstoot.
U vindt de CO2-uitstootgegevens op het milieulabel van de auto of op het certificaat van overeenstemming. Dit certificaat kunt u bij de fabrikant of importeur opvragen. De uitstootgegevens staan ook in het brandstofverbruiksboekje van de RDW opgenomen (zie de website rdw.nl).
vast 35%
U heeft met een afwijkend vast bijtellingspercentage van 35% te maken voor auto’s van vijftien jaar en ouder (de zogenoemde youngtimers en oldtimers). Bij deze auto’s speelt de CO2-uitstoot geen rol.
Eerste toelating
niet meer bepalend
Sinds 1 januari 2017 is het moment waarop de auto voor het eerst op naam is gesteld niet meer bepalend voor de bijtelling voor privégebruik. De hoogte van de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak is nu afhankelijk van de datum van eerste toelating op de weg (DET). Meestal zal dit dezelfde datum zijn. Bij auto’s uit het buitenland kan wel een verschil ontstaan.
Zestigmaandenregeling
eerste dag van de maand
nieuwe percentage
Voor auto’s met een datum eerste tenaamstelling op of na 1 juli 2012 blijft het dan geldende percentage vervolgens voor zestig maanden van toepassing: de zestigmaandenregeling. De periode van zestig maanden start op de eerste dag van de maand ná de maand waarin de eerste tenaamstelling of datum eerste toelating op de weg plaatsvond. Op de laatste dag van deze termijn bepaalt u opnieuw het bijtellingspercentage, volgens de normen van dat moment.
Het bijtellingspercentage en de termijn van zestig maanden zijn gekoppeld aan het kentekenbewijs: het blijft gelden als de auto van eigenaar wisselt of als u de auto aan een andere werknemer ter beschikking stelt.