U bent hier

7.2 Bereikbaarheid en werktijden bij thuiswerken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

vaste tijden

overlaten aan werknemers

tussenvorm

Om ook vanuit huis het werk goed te kunnen doen, moeten collega’s regelmatig met elkaar overleggen. Ook wil uw organisatie natuurlijk in de gaten houden of de werknemers niet te veel of te weinig werken. Voor thuiswerken kan uw organisatie de bereikbaarheid en de werktijden op verschillende manieren regelen:

  • Vaste werk- en bereikbaarheidstijden. De leidinggevende kan met zijn team afspreken dat iedereen dezelfde werktijden heeft, bijvoorbeeld van 09.00 - 17.30 uur. Dit heeft als voordeel dat de scheidslijn tussen werk en privé voor de werknemer duidelijk is. Het nadeel van deze afspraak is dat het geen flexibiliteit aan de werknemer geeft.
  • De werktijden aan de individuele werknemer overlaten. Een aantal werknemers zal de reguliere werktijden aan houden, anderen zullen de uren verdelen over de gehele dag. Hierdoor vervaagt wel het onderscheid tussen werk en privé en gevoelsmatig stopt het werk nooit. Kiest een leidinggevende voor deze optie, dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de bereikbaarheid.
  • Kiezen voor een tussenvorm. Eén optie is om met iedere werknemer een individuele, passende afspraak te maken over de werk- en bereikbaarheidstijden. Ook is het mogelijk dat de leidinggevenden voor een deel van de dag vaste werk- en bereikbaarheidstijden afspreekt en de rest van de invulling aan de werknemer overlaat. Een andere manier is dat de werknemer iedere dag of week kenbaar maakt op welke tijden hij bereikbaar is, bijvoorbeeld via een gedeelde agenda in Outlook of in een werkrooster.

Met het voorstel voor de Wet op het recht op onbereikbaarheid willen de initiatiefnemers dat werkgever en werknemers het gesprek aangaan over de bereikbaarheid buiten werktijd. Het wetsvoorstel ligt nu nog bij de Tweede Kamer en treedt op zijn vroegst in 2022 in werking.