4.3 Brandschade
schade
Een brand kan uw organisatie grote schade toebrengen. Brand is de belangrijkste schadeoorzaak in het zakelijke segment. Het aantal bedrijfsschades met brand als oorzaak is de laatste jaren toegenomen. De duizenden bedrijfsbranden per jaar veroorzaken tussen de € 400 miljoen en € 1 miljard schade. Meer dan de helft van de organisaties die te maken krijgt met brand is binnen een kwartaal na de brand failliet, en 90% binnen drie jaar.
4.3.1 Verzekeren tegen brandschade
dekking
afbranden
Wilt u uw organisatie beschermen tegen de financiële gevolgen van brandschade? Dit kan met een aantal verzekeringen. Zoals u in paragraaf 4.2 kon lezen valt brandschade onder de dekking van een gebouwenverzekering, maar een brandschadeverzekering dekt ook de kosten van indirecte schade, zoals de schade door blusmiddelen of diefstal tijdens brand.
4.3.2 Wat te doen bij brand?
faillissement
Het volledig afbranden van een bedrijfsgebouw is in veel gevallen een voorspelbare afloop van een brand. Ook al keert de verzekeraar een bedrag uit, veel organisaties komen een grote brand niet te boven, met een faillissement als gevolg. Het is daarom van groot belang dat u maatregelen treft die helpen brand in uw organisatie te voorkomen en die in geval van een calamiteit zorgen voor een beperking van de gevolgen.
Beperk gevolgen van brandschade
brandweer
afgesproken verzamelpunt
De gevolgen van een brandschade kunt u in ieder geval beperken door de volgende maatregelen te nemen:
- Activeer het brandalarm en waarschuw de bedrijfshulpverleners (bhv’ers).
- Bel de brandweer (bel 112) of het interne alarmnummer.
- Schat de omvang van de brand in en probeer – indien mogelijk – de brand te blussen.
- Evacueer de aanwezige mensen in uw pand.
- Ga naar het vooraf afgesproken verzamelpunt en registreer de aanwezigen.
- Informeer de brandweer ter plaatse over de locatie, de omvang van de brand en de status van de evacuatie.
Kijk op de internetsite checklistbrand.nl hoe uw organisatie brand kan voorkomen. Daar vindt u verschillende online checklists die opgesteld zijn door het Verbond van Verzekeraars in samenwerking met Brandweer Nederland, VNO/NCW en MKB Nederland.