U bent hier

Onderneming & Fiscus
Na de aangifte loonheffingen12. Mediation inzetten12.3 Procedure

12.3 Procedure

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

geschil in essentie

De rol van de mediator is om te achterhalen waar het geschil in essentie over gaat en beide partijen te begeleiden in hun onderhandelingen om te komen tot een voor beide partijen zo bevredigend mogelijke fiscale oplossing.

Het kan natuurlijk zijn dat het mediationproces niet (volledig) het gewenste resultaat oplevert. Probeer er dan achter te komen waardoor dat komt en probeer naar alternatieven te zoeken.

Fasen

eerste bijeenkomst

onderhandelingsfase

vaststellingsovereenkomst

De procedure van fiscale mediation bestaat uit zeven fasen:

  • Tijdens een oriënterend gesprek kijkt de mediator of het voor hem duidelijk is wie met wie problemen heeft en of mediation hierbij een oplossing kan bieden. Inhoudelijke zaken komen in deze fase nog niet aan de orde.
  • Tijdens de eerste bijeenkomst vertelt de mediator wat u kunt verwachten. Van tevoren heeft hij dan overigens eerst afzonderlijk kennisgemaakt met u en de belastinginspecteur. Tijdens de bijeenkomst spreekt u af hoe u en de inspecteur met elkaar zullen omgaan tijdens het mediationproces en wat de inhoud van het conflict precies is.
  • Tijdens de exploratie- of onderzoeksfase krijgen u en de inspecteur beiden uitgebreid de kans om uw kant van de zaak toe te lichten en uw menig te geven.
  • Tijdens de draai- en categorisatiefase doet de mediator verslag van de stand van zaken en de belangen die spelen, maar nog alleen over de huidige situatie.
  • Tijdens de onderhandelingsfase steken u en de inspecteur de koppen bij elkaar en denken actief na over mogelijke ideeën en de belangen die spelen.
  • Tijdens de besluitvormingsfase gaan u en de inspecteur ideeën formuleren in de vorm van oplossingen, beslissingen en afspraken, die dan zwart op wit komen te staan.
  • Tijdens de afsluitingsfase – het moment waar u naartoe heeft gewerkt – worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Zowel u als de inspecteur moet die overeenkomst ondertekenen willen de afspraken gelden. In de vaststellingsovereenkomst komen ook de punten te staan waarover u het (nog) niet eens heeft kunnen worden.
  • Door goede vastlegging in de vaststellingsovereenkomst is ook duidelijker wat de resterende geschilpunten zijn die eventueel nog in een reguliere gerechtelijke procedure moeten worden uitgevochten.