U bent hier

Onderneming & Fiscus
Na de aangifte loonheffingen5. Horizontaal toezicht5.2 Doelgroep

5.2 Doelgroep

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

ook binnen het mkb

Horizontaal toezicht begon jaren geleden als proef met zeer grote, met name beursgenoteerde ondernemingen. Tegenwoordig is het principe van horizontaal toezicht echter ook van toepassing binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb). In het mkb krijgt horizontaal toezicht vorm op diverse manieren, omdat mkb-ondernemingen niet zelf rechtstreeks een convenant met de Belastingdienst kunnen sluiten.

De Belastingdienst probeert zo veel mogelijk convenanten te sluiten met alle partijen die binnen het mkb bij het aangifteproces zijn betrokken. Denk bijvoorbeeld aan brancheorganisaties, fiscaal dienstverleners en hun koepelorganisaties.

Individueel

fiscale beheersing

Bij grote(re) ondernemingen hanteert de Belastingdienst een individuele benadering. Met deze ondernemingen worden dan ook individuele horizontaaltoezichtconvenanten gesloten. Bij deze convenanten geldt als uitgangspunt dat er voldoende aandacht is voor het tax control framework; de fiscale beheersing binnen de onderneming (zie ook paragraaf 5.4). In het convenant worden dan meestal ook afspraken opgenomen over het volledige scala aan fiscale zaken van de onderneming.

Branche

branche­afspraken

In een horizontaaltoezichtconvenant met brancheorganisaties legt de Belastingdienst de afspraken vast over hoe in de betreffende branche met één of meerdere onderwerpen fiscaal wordt omgegaan. Dat is alleen mogelijk als er een eigen vorm van toezicht is binnen de branche.

Is dat toezicht er niet, dan worden wel (fiscale) brancheafspraken in het convenant vastgelegd, maar geen afspraken over het toezicht. Er is dan sprake van een zogeheten overlegplatform.

Koepel

meedoen

Fiscaal dienstverleners kunnen via hun koepelorganisaties meedoen met de werkwijze van horizontaal toezicht. Fiscaal dienstverleners zijn bijvoorbeeld accountants- en administratiekantoren.

Koepelorganisaties zijn organisaties van kantoren die fiscaal dienstverleners aan zich binden en waar de dienstverleners diverse producten en diensten kunnen afnemen, zoals kwaliteitshandboeken.

op elkaar afstemmen

In de afgesproken samenwerking tussen de Belastingdienst, de koepelorganisatie en de fiscaal dienstverlener staat centraal dat:

  • de koepelorganisatie erop toeziet dat de processen van de aan het koepelconvenant deelnemende kantoren voldoen aan de kwaliteitseisen;
  • de partijen hun werkwijzen zodanig op elkaar afstemmen dat de ingediende aangiften van de deelnemende kantoren aanvaardbaar zijn;
  • de Belastingdienst het toezicht aanpast.

De individuele werkrelatie die horizontaal toezicht meebrengt, blijkt bij de loonheffingen en vennootschapsbelasting voor een iets betere naleving te zorgen. Vooral grote organisaties dragen netjes en op tijd hun belasting af.