U bent hier

Onderneming & Fiscus
Na de aangifte loonheffingen7. Andere controles7.1 Aansprakelijkheid

7.1 Aansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

in eerste instantie

uitleners of aannemers

Als een onderneming te weinig loonheffingen heeft afgedragen, zal de Belastingdienst het betreffende bedrag in eerste instantie bij de onderneming zelf opeisen. Soms kan die claim echter ook bij een andere partij worden neergelegd. Dat betekent dat de Belastingdienst uw onderneming aansprakelijk zou kunnen stellen voor de onbetaalde loonheffingen van de partijen waarmee u samenwerkt. Zulke partijen kunnen bijvoorbeeld uitleners van personeel zijn of (onder)aannemers in een keten. Meer over de inleners- en ketenaansprakelijkheid én de mogelijkheden om uw organisatie hiertegen te beschermen, vindt u in hoofdstuk 9.

Beschikking

welke partij

De Belastingdienst moet eerst een onderzoek instellen om te achterhalen welke partij als derde aansprakelijk kan worden gesteld voor de nog verschuldigde loonheffingen van een betreffende organisatie. Zo’n aansprakelijkheidsonderzoek moet zeer nauwkeurig gebeuren.

bezwaar maken

Als de fiscus uw onderneming aansprakelijk stelt voor onbetaalde loonheffingen van een ander, ontvangt u hiervoor een beschikking. U kunt tegen deze beschikking in bezwaar gaan en – als het bezwaar niet de gewenste uitkomst heeft –vervolgens in beroep. U kunt ook bezwaar maken tegen de hoogte van het bedrag waarvoor uw onderneming aansprakelijk wordt gesteld.

Bestuurder als aansprakelijke partij

melding betalings­onmacht

De Belastingdienst kan ook bestuurders aansprakelijk stellen voor onbetaalde loonheffingen (en BTW- en premieschulden). Dit geldt voor bestuurders van vennootschappen (bv of nv), verenigingen, stichtingen of buitenlandse rechtspersonen die in Nederland aangifte vennootschapsbelasting moeten doen. Als een rechtspersoon de verschuldigde belastingen of premies niet kan betalen, moet de bestuurder hiervan melding maken bij de Belastingdienst, via het formulier ‘Melding betalingsonmacht bij belastingen en premies’. Zorg dat uw bestuurder dat weet!