U bent hier

Onderneming & Fiscus
Van IB naar VPB en terug4. Geruisloze inbreng4.1 Voorwaarden geruisloze inbreng

4.1 Voorwaarden geruisloze inbreng

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

wettekst

extra 
voorwaarden

U kunt de geruisloze inbreng gebruiken als u aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden blijken uit de wettekst. Daarnaast heeft de staatssecretaris van Financiën de mogelijkheid om extra voorwaarden te stellen aan de geruisloze inbreng van een onderneming. Dit zijn de zogenoemde standaardvoorwaarden (zie paragraaf 4.2).

4.1.1 Inbreng van een onderneming

onttrekken

Voor de geruisloze inbreng moet het gaan om de inbreng van een onderneming. Het is daarbij mogelijk dat bestanddelen worden onttrokken aan het vermogen van de onderneming of dat een deel wordt verkocht aan een derde. Het resterende deel moet dan wel nog steeds een onderneming vormen.

Nieuwe bv

buitenland

U zet de onderneming om in een nv of bv. Het kan daarbij ook gaan om een buitenlandse aandelenvennootschap. De Hoge Raad heeft al in 1998 bepaald dat een geruisloze omzetting alleen mogelijk als u een nieuwe vennootschap opricht. Een bestaande vennootschap is dus niet mogelijk.

De staatssecretaris van Financiën heeft echter goedgekeurd dat inbreng in een bestaande vennootschap wel mogelijk is als de activiteiten van die vennootschap in lijn liggen met de om te zetten onderneming.

4.1.2 Ondernemer voor de inkomstenbelasting

rechtstreekse voortzetting

Om gebruik te maken van de geruisloze inbreng moet de inbrenger ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Een medegerechtigde (zoals een commanditaire vennoot) kan ook van deze faciliteit gebruikmaken als het een rechtstreekse voortzetting vormt van zijn eerdere ondernemerschap. Dit geldt bijvoorbeeld als een beherend vennoot terugtreedt uit een vennootschap onder firma (vof), de vof wordt omgevormd tot een commanditaire vennootschap (cv) en de terugtredende vennoot blijft participeren als commanditaire vennoot.