U bent hier

Onderneming & Fiscus
Van IB naar VPB en terug1. De voor- en nadelen van een eenmanszaak1.3 Nadelen van een eenmanszaak

1.3 Nadelen van een eenmanszaak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

Aan een eenmanszaak zijn natuurlijk niet alleen voordelen verbonden. U moet ook zeker goed kijken naar de nadelen van deze bedrijfsvorm.

1.3.1 Vermogen

bank is ­strenger

Het is voor een eenmanszaak niet eenvoudig om aan voldoende financiële middelen te komen. U moet namelijk zelf een lening afsluiten bij de bank. De laatste jaren is de bank steeds strenger geworden en verstrekt niet zo makelijk meer een lening. Daarnaast is het bij een eenmanszaak niet mogelijk om bijvoorbeeld aandelen uit te geven tegenover financiële steun voor uw onderneming. Het is dus belangrijk dat u met een goed verhaal komt bij een bank of investeerder. Eventueel kunt u ook kijken naar alternatieve vormen van financiering zoals crowdfunding.

1.3.2 Aansprakelijkheid

persoonlijk

Een groot nadeel van de eenmanszaak is dat u als ondernemer persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming. Uw privévermogen kan dus ook worden aangesproken door zakelijke schuldeisers.

Voor een eenmanszaak bestaat er geen onderscheid tussen privé- en zakelijk vermogen. Dit betekent dat u maatregelen moet treffen om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen in het geval van ziekte of overlijden.

1.3.3 Geen verzekeringen en pensioen

risico

U bent als ondernemer met een eenmanszaak zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen en het afdekken van eventuele risico’s zoals arbeidsongeschiktheid of ziekte. Het is namelijk niet mogelijk om gebruik te maken van werknemersverzekeringen, omdat u geen werknemer bent van uw eenmanszaak. En ook het pensioen zult u zelf goed moeten regelen door middel van bijvoorbeeld een oudedagsreserve of banksparen.

Volksverzekeringen

Iedere inwoner van Nederland is wel verzekerd voor de volksverzekeringen zoals de Algemene ouderdomswet (AOW), de algemene nabestaandenwet (ANW), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Algemene kinderbijslagwet (AKW).