U bent hier

Onderneming & Fiscus
Van IB naar VPB en terug1. De voor- en nadelen van een eenmanszaak1.2 Voordelen van een eenmanszaak

1.2 Voordelen van een eenmanszaak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

startende ­ondernemer

Start u met ondernemingsactiviteiten, dan moet u de voor- en nadelen van de verschillende bedrijfsvormen goed afwegen. Een eenmanszaak is vooral voor de startende ondernemer erg interessant.

1.2.1 Eenvoudig oprichten

kosten

U heeft hiervoor in paragraaf 1.1 al kunnen lezen dat het oprichten van een eenmanszaak erg eenvoudig is. Er is geen akte van oprichting nodig en daardoor is een bezoek aan de notaris overbodig. Hierdoor zijn de kosten voor de oprichting ook laag. Dat is natuurlijk ideaal voor een startende ondernemer, die al de nodige kosten moet maken.

1.2.2 Belastingvoordeel

progressief

De winsten van een eenmanszaak vallen in box 1 van de inkomstenbelasting. In deze box geldt een progressief tarief. U betaalt dus meer belasting (met een maximum van 51,95%) bij een hoger inkomen.

Als ondernemer kunt u profiteren van verschillende aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Hierdoor betaalt u minder belasting over de behaalde winst.

1.2.3 Makkelijk aanpassen aan omstandigheden

Een eenmanszaak hoeft geen rekening te houden met andere organen of belangen. U drijft de eenmanszaak alleen en u kunt precies doen wat u wilt.

Verplichtingen

flexibel

Daarnaast heeft u met een eenmanszaak minder wettelijke verplichtingen en hoeft u geen rekening te houden met de afspraken in een akte van oprichting. Hierdoor is de eenmanszaak flexibel en kunt u zich makkelijk aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.