4.1 Uw fiscale rechten
niet alle vrijheid
Er is de Belastingdienst veel aan gelegen om de verschuldigde belasting ook daadwerkelijk binnen te krijgen. Dit betekent echter niet dat de fiscus daarbij alle vrijheid heeft. U heeft wel verschillende rechten en daar moet de Belastingdienst ook rekening mee houden.
4.1.1 Recht op inzage
onderbouwing
De inspecteur kan afwijken van uw ingediende aangifte of een naheffingsaanslag of navorderingsaanslag opleggen. In dat geval is het fijn om te weten waarom de fiscus afwijkt. U heeft daarom recht op inzage in de stukken die het standpunt van de inspecteur onderbouwen. Ook in beroepszaken is de inspecteur verplicht u inzage te geven in alle rapporten, adviezen en beleidsnota´s die hij aan de rechtbank of het gerechtshof stuurt.
Moment van inzage
een week vóór het horen
Als de Belastingdienst u in de bezwaarfase wil horen, heeft u ten minste een week vóór het horen recht op inzage in de stukken. De inspecteur kan hiervoor een vergoeding vragen. De tarieven daarvoor zijn vastgelegd in het Besluit tarieven openbaarheid van bestuur. U heeft ook recht op inzage in de stukken als u van uw hoorplicht afziet.
Een inspecteur kan uw recht op inzage in de stukken alleen weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Van gewichtige redenen kan geen sprake zijn als hij een informatieverzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) moet inwilligen.
4.1.2 Geheimhoudingsplicht Belastingdienst
vertrouwelijke gegevens
informatie delen met derden
De Belastingdienst heeft een geheimhoudingsplicht als het gaat om vertrouwelijke gegevens van belastingplichtigen. Dit betekent dat de Belastingdienst uw gegevens niet aan derden mag verstrekken. U moet er immers op kunnen vertrouwen dat de Belastingdienst de gegevens alleen gebruikt voor de belastingheffing. Zou dat niet zo zijn, dan is de kans groot dat u niet alle informatie zou verstrekken. Onder voorwaarden is het wel mogelijk dat de Belastingdienst informatie deelt met derden (artikel 67 AWR) en fiscale autoriteiten in andere lidstaten (zie ook paragraaf 4.1.3).
4.1.3 Informatieplicht Belastingdienst
De inspecteur heeft een informatieplicht naar u. Deze vloeit logisch voort uit het recht op inzage (zie paragraaf 4.1.1). Hij moet hierbij wel rekening houden met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (zie paragraaf 2.4).
Informatie aan derden
op verzoek
automatisch
spontaan
Zoals hiervoor al vermeld, mag de minister van Financiën in bepaalde situaties informatie aan derden in een andere lidstaat verstrekken. Deze informatieverstrekking kan op de volgende drie manieren plaatsvinden:
- op verzoek van een buitenlandse fiscale autoriteit. Bij deze vorm van verstrekking van informatie moet de minister van Financiën de procedurevoorschriften volgen;
- automatisch aan een buitenlandse fiscale autoriteit over gevallen of groepen van gevallen. Het gaat hier om het verstrekken van gegevens over bijvoorbeeld pensioenuitkeringen op grond van een belastingregeling tussen twee EU-lidstaten;
- spontaan aan een buitenlandse fiscale autoriteit. Denk hierbij aan informatie over buitenlandse bankrekeningen (bankgeheim).
4.1.4 Behoorlijke procesvoering
toegang tot rechter
redelijke termijn
U heeft recht op een behoorlijke procesvoering bij de (belasting)rechter. Dit komt tot uitdrukking in een aantal fundamentele rechten:
- toegang tot de (belasting)rechter: u maakt aanspraak op rechtsbijstand als uw financiële situatie het voeren van een proces onmogelijk maakt;
- een eerlijke behandeling: dit betekent dat u recht heeft om gehoord te worden, gelijke proceskansen en een deugdelijke motivering van uw uitspraak;
- openbare behandeling en uitspraak: fiscale zaken zijn niet openbaar, maar u kunt daar wel om verzoeken;
- afwikkeling binnen een redelijke termijn: onder een redelijke termijn moet u verstaan de termijn die de (belasting)rechter nodig heeft om een beslissing in uw zaak te nemen;
- onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak: als u twijfels heeft over de onpartijdigheid van de rechter kunt u hem wraken.