U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale aansprakelijkheden8. Ketenaansprakelijkheid8.2 Uitzonderingen op de ketenaansprakelijkheid

8.2 Uitzonderingen op de ketenaansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

Er bestaan een drietal uitzonderingen op de ketenaansprakelijkheid. Deze worden hierna behandeld.

8.2.1 Geen verwijtbaarheid

loonlijst

Om te beginnen kan een aannemer zich disculperen – met andere woorden vrijwaren bij geen verwijtbaarheid – als hij aannemelijk kan maken dat de niet-betaling van de loonheffingen door de onderaannemer niet aan hem als aannemer én evenmin aan de onderaannemer(s) is te wijten. In de meeste gevallen zal bij de onderaannemer wel sprake zijn van verwijtbaar gedrag. Er is bijvoorbeeld geen of onvoldoende administratie aanwezig of de onderaannemer werkt met werknemers die niet op de loonlijst staan. Zie paragraaf 7.6 voor meer voorbeelden.

Bij niet verwijtbaarheid kunt u denken aan onvoorzienbare calamiteiten die buiten uw invloedsfeer vallen, zoals een economische recessie. Hierbij geldt wel dat als u voorzorgsmaatregelen kunt nemen en dit nalaat, dit toch gezien kan worden als verwijtbaar gedrag.

8.2.2 Werkzaamheden ondergeschikt aan zaak

offerte

Stel dat u als aannemer bij een raamkozijnenfabrikant raamkozijnen koopt die uit voorraad leverbaar zijn. Onderdeel van de koop is dat de fabrikant die raamkozijnen ook plaatst. Uit de offerte blijkt dat het plaatsen van de raamkozijnen van ondergeschikt belang is aan de aankoop van die raamkozijnen.

Bestaande zaak

bestaande zaak

In dit voorbeeld zijn de werkzaamheden (het plaatsen van raamkozijnen) van ondergeschikt belang aan de koop van een bestaande zaak (de raamkozijnen uit voorraad). Mocht de verkoper (raamkozijnenfabrikant) de verschuldigde loonbelasting niet betalen voor het plaatsen van die raamkozijnen, dan geldt de ketenaansprakelijkheid niet en bent u als aannemer dus niet aansprakelijk.

koopsom

Er zal echter wel de discussie kunnen ontstaan wanneer nu die werkzaamheden ondergeschikt zijn aan de verkoop van een bestaande zaak. Daarbij kan bijvoorbeeld de koopsom in relatie tot de gefactureerde werkzaamheden van belang zijn.

8.2.3 Werkzaamheden grotendeels verricht in bedrijf

arbeidsuren

Stel dat u als aannemer raamkozijnen koopt bij een raamkozijnenfabrikant. Die raamkozijnen worden voor u op maat gemaakt en de fabrikant zorgt ook voor de plaatsing van de raamkozijnen. De raamkozijnen worden geproduceerd in de fabriek van de fabrikant. Het produceren van de raamkozijnen is 70% van de arbeidsuren op het totaal van de arbeidsuren voor de productie en plaatsing van de kozijnen.

Arbeidsuren

feitelijke 
vestiging

In dit voorbeeld gaat het om werkzaamheden die grotendeels – dat wil zeggen voor meer dan 50% van de arbeidsuren – worden verricht in het bedrijf van de onderaannemer. Die productiewerkzaamheden vinden dus niet in uw bedrijf als aannemer plaats. U bent dan als aannemer niet aansprakelijk voor de loonbelasting van de fabrikant voor dit werk. Het gaat er hier om dat die ‘grotendeels werkzaamheden’ plaatsvinden daar waar de onderaannemer feitelijk is gevestigd, eventuele filialen meegerekend.

Het tijdelijk verhuren van uw bedrijfsruimte aan een onderaannemer maakt nog niet dat de onderaannemer daar dan ook gevestigd is.