U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale aansprakelijkheden2. Introductie van het fiscale aansprakelijkheidsrecht2.1 Invordering bij de belastingschuldige

2.1 Invordering bij de belastingschuldige

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

dwanginvordering

Nadat de betalingstermijn van een aanslag is verstreken, zal de ontvanger de dwanginvordering starten. Dwanginvordering is de fase van de aanmaning tot en met het daadwerkelijke verhaal op het vermogen van de belastingschuldige. Dit begint met een aanmaning.

Betalingsherinnering

Maar bij bepaalde belastingen kan er nog eerst een betalingsherinnering zijn verzonden. Dit is het geval bij de inkomstenbelasting (IB), vennootschapsbelasting (VPB) en motorrijtuigenbelasting (MRB). U moet dan binnen tien dagen na de datum van de herinnering het openstaande bedrag betalen. De Belastingdienst brengt voor een betalingsherinnering geen kosten in rekening.

Dwangbevel

aanmaning

beslaglegging

Als de aanslag na de aanmaning niet is voldaan, volgt er een dwangbevel. Op basis van dat dwangbevel kan de ontvanger besluiten tot verdere invorderingsmaatregelen zoals beslaglegging. De belastingdeurwaarder kan dan bijvoorbeeld loonbeslag of beslag onder de bank op uw bankrekening leggen. Daarnaast kan de belastingdeurwaarder beslag leggen op de bedrijfsinventaris, uw auto, onder uw debiteuren of op het bedrijfspand. Vervolgens kunnen deze zaken in het openbaar worden verkocht om de belastingschuld daarvan te voldoen.

Op rendement.nl/fiscaaldossier vindt u een infographic met alle invorderingsmogelijkheden van de Belastingdienst en de volgorde waarin ze plaatsvinden.