U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale aansprakelijkheden7. Inlenersaansprakelijkheid7.6 Disculpatieregeling

7.6 Disculpatieregeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

verwijtbaar handelen

loonlijst

onvoorzienbaar

Een inlener kan zich disculperen – met andere woorden vrijwaren bij geen verwijtbaarheid – als hij aannemelijk kan maken dat het niet voldoen van de verschuldigde loonheffingen en BTW door de uitlener niet aan hem én niet aan de uitlener is te wijten. In de meeste gevallen zal bij de uitlener wel sprake zijn van verwijtbaar gedrag. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • geen of onvoldoende administratie;
  • werken met werknemers die niet op de loonlijst staan;
  • meer loon uitbetalen dan fiscaal wordt verantwoord;
  • handelen in strijd met wettelijke verplichtingen, zoals het niet doen van aangiftes.

Vrijwaring

voorzorgsmaatregelen

Bij niet-verwijtbaarheid moet het gaan om onvoorzienbare calamiteiten die buiten de invloedsfeer vallen van de ondernemer, zoals economische recessie of zeer recentelijk de invloed van de coronamaatregelen. Hierbij geldt wel dat als de ondernemer voorzorgsmaatregelen kan nemen en dit nalaat, dit ook gezien kan worden als verwijtbaar gedrag.

7.6.1 Werken met gecertificeerde uitzendondernemingen

SNA

BTW-
verlegging

Werkt u met een zogenoemde gecertificeerde uitzendonderneming, dan kunt onder voorwaarden ook vrijwaring krijgen van inlenersaansprakelijkheid. Zowel de inlener als de uitlener moeten dan voldoen aan deze voorwaarden:

  • De uitzendonderneming moet voldoen aan de NEN-4400-1 of 4400-2 norm én die moet zijn opgenomen in het register van de SNA (Stichting Normering Arbeid).
  • De inlener moet 25% van het factuurbedrag, inclusief BTW op de geblokkeerde rekening (g-rekening) van de uitzendonderneming hebben gestort. Als er sprake is van een BTW-verlegging, geldt 20% van het factuurbedrag.
  • De storting op de g-rekening voldoet aan de overige voorwaarden voor vrijwarende betalingen op een g-rekening (zie hoofdstuk 9).

factuur

manuren-administratie

Die overige voorwaarden zijn onder meer:

  • De factuur van de uitzendonderneming voldoet aan de eisen die de BTW-wetgeving stelt, zoals een factuurnummer, de periode waarin het werk is verricht en de omschrijving van de werkzaamheden.
  • Bij betaling vermeldt u het factuurnummer, zodat duidelijk is op welk werk de betaling betrekking heeft.
  • U houdt als inlener een juiste en volledige administratie bij met daarin de gegevens van de inleenovereenkomst en de gegevens over het werk, zoals een manurenadministratie en de betalingen voor dat werk.
  • U kunt de identiteit van de ingeleende werknemers aantonen (zie paragraaf 7.5.1).
  • Voor zover van toepassing kunt u aantonen dat de ingeleende werknemers over een geldige verblijfsvergunning of tewerkstellingsvergunning beschikken.

7.6.2 Beursgenoteerde uitzendondernemingen

zekerheid

werk-
maatschappij

Bij beursgenoteerde uitzendondernemingen in een Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)-land kan als alternatief voor de eerdergenoemde storting van 25% op een g-rekening ook een zekerheid worden gesteld in bijvoorbeeld de vorm van een bankgarantie. Voor beursgenoteerde ondernemingen die in Nederland actief zijn en waarvan de werkmaatschappijen voldoen aan de NEN 440-1 of NEN 4400-2 certificering, is er een alternatief voor de g-rekening ontwikkeld.

loonsom

Deze ondernemingen kunnen zekerheid stellen bij de ontvanger. De hoogte van de te stellen zekerheid bedraagt een percentage van de loonsom. Als zekerheid is gesteld, geeft de ontvanger hiervoor jaarlijks een beschikking af. Mocht u zakendoen met zo’n beursgenoteerde uitlener, vraag die partij dan naar die zekerheidsbeschikking. Daarmee bent u namelijk gevrijwaard van inlenersaansprakelijkheid.

Als u personeel inleent van een beursgenoteerde uitlener of van zijn gecertificeerde werkmaatschappij die beschikt over een zekerheidsbeschikking, is storting op de g-rekening niet vereist.