U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale aansprakelijkheden7. Inlenersaansprakelijkheid7.3 Inlening of aanneming van werk?

7.3 Inlening of aanneming van werk?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

onderscheid

Het is niet altijd even duidelijk of er nu sprake is van inlening of van aanneming van werk. Dit onderscheid is wel belangrijk op het moment dat u aansprakelijk wordt gesteld. Als de ontvanger u aansprakelijk stelt voor inlening kan inlenersaansprakelijkheid namelijk geen standhouden als sprake is van aanneming van werk (zie hoofdstuk 8).

7.3.1 Feiten en omstandigheden

arbeid

inspanningsverbintenis

eigen 
gereedschap

werkplaats

Voor het beantwoorden van de vraag of sprake is van inlening of aanneming van werk zijn de feiten en omstandigheden doorslaggevend. Daarbij wordt gekeken naar de volgende factoren:

  • Gaat het om uitsluitend arbeid of is het onderdeel van de levering van materiaal?
  • Gaat het om de arbeid die werknemers verrichten (inspanningsverbintenis) of om het uiteindelijke resultaat, een werk opleveren (resultaatsverbintenis)?
  • Gebruiken de ingeleende werknemers eigen gereedschap of is het gereedschap van de inlener?
  • Wordt er door de uitlener gefactureerd op basis van aantal uren of op basis van het verrichten van een werk?
  • Waar worden de werkzaamheden verricht, in de eigen werkplaats van de inlener of niet?
  • Gaat het om complexe werkzaamheden?

Complexe werkzaamheden

bemand 


Bij complexe werkzaamheden kunt u bijvoorbeeld denken aan het huren van machines met een bedienende werknemer. Er is dan namelijk bijzondere kennis en ervaring nodig voor de bediening van die machine. In dat geval gaat het om een overeenkomst voor huur van materieel (verhuur van bemand materieel) en niet inlening van personeel.

7.3.2 Schijnzelfstandigheid

zzp’er

Bij het afsluiten van de overeenkomst met de uitlener is de titel van de overeenkomst niet doorslaggevend. Het gaat om de feitelijke werkzaamheden. Daarnaast moet u oppassen als de ingeleende werknemers zich presenteren als zelfstandige ondernemers (zzp’ers) of vennoten van een vof. Dan lijkt er geen sprake te zijn van inlening van personeel, maar van zelfstandige ondernemers. De Belastingdienst zou echter kunnen oordelen dat de werknemers geen zzp’ers of vennoten zijn, waardoor u alsnog aansprakelijk zou kunnen zijn. En zodra de ontvanger kan aantonen dat sprake is van inlening geldt de inlenersaansprakelijkheid.

7.3.3 Uitzonderingen op inlening

leiding

Er bestaan een aantal uitzonderingen op inlening van personeel. Als u bijvoorbeeld een vervoersovereenkomst afsluit met de verhuurder (inclusief de huur van bemand materieel), bent u alleen aansprakelijk als die vervoerswerkzaamheden onder uw toezicht of leiding plaatsvonden.

Vervoersovereenkomst

vrachtbrief

In het beleid van de Belastingdienst is nadrukkelijk opgenomen dat er geen sprake is van vervoer onder toezicht of leiding van de inlener als diegene voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

  • Het vervoer vindt plaats op basis van een vervoersovereenkomst volgens boek 8 van het Burgerlijk Wetboek.
  • Bepaalde voorwaarden van de Algemene Vervoerscondities 2002 zijn van toepassing.
  • Er is een vrachtbrief opgemaakt (dat is wettelijk verplicht).

Arbeid is ondergeschikt

loonkosten

Het is ook goed mogelijk dat u een bepaalde zaak, bijvoorbeeld een machine, koopt die vervolgens door een werknemer wordt geïnstalleerd in uw bedrijfspand. Ook dan leent u personeel in. Als de loonkosten in dat geval ondergeschikt zijn aan de totale koopsom van die machine, is er geen sprake van inlening. Uit de rechtspraak blijkt dat als de loonkosten 10% of lager zijn dan het totale factuurbedrag al snel sprake kan zijn van ‘ondergeschiktheid aan de koopovereenkomst’. Het is dan aan u als inlener om dit aan te tonen.

Doe de Waadi-check!

boete

Wie personeel uitleent moet zich op grond van de Wet allocatie arbeidskrachten intermediairs (Waadi) als uitlener registreren in het handelsregister van de KvK. Zonder deze registratie kan de uitlener een boete krijgen. Maar ook u als inlener kunt een boete krijgen als u personeel inleent van een niet-geregistreerde uitlener. Check dus altijd of de uitlener als zodanig is geregistreerd.