U bent hier

Onderneming & Fiscus
Faillissement2. Surseance van betaling 2.3 Pre-pack

2.3 Pre-pack

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

pre-pack

Een betrekkelijk nieuw begrip in Nederland is het begrip pre-pack. De pre-pack is ‘over komen waaien’ vanuit Engeland, waar ze al langer gebruikmaken van deze methode.

Bij een pre-pack wordt er achter de schermen, vóórdat er sprake is van een faillissementssituatie, een stille bewindvoerder aangesteld. Het doel van zo’n pre-pack is om voordat er sprake is van een faillissementssituatie al te werken aan een mogelijke doorstart.

beoogd 
curator

doorstart

De stille bewindvoerder (ook wel beoogd curator genoemd) kan in de pre-packfase op zoek naar potentiële kandidaten voor een eventuele doorstart. Daarnaast geeft het de stille bewindvoerder de gelegenheid om kennis op te doen van de situatie waarin de onderneming zich bevindt.

Voor- en nadelen

verkoopwaarde hoger

De pre-pack heeft voor- en nadelen:

  • Een voordeel is dat de verkoopwaarde van (onderdelen van) de onderneming veelal hoger is.
  • Een nadeel is dat alles achter gesloten deuren plaatsvindt. Hoe gek het ook klinkt, het nadeel is juist de kracht van het voordeel.

Wetgeving over pre-pack is nog niet rond

discussie

prejudiciële vragen

Op dit moment is het mogelijk als de situatie van uw onderneming aan de voorwaarden voldoet, om een pre-pack aan te vragen. Wetgeving op dit vlak is nog in de maak en ligt bij de Tweede Kamer. In de rechtspraak is ondertussen wat discussie over de vraag of al het personeel van rechtswege overgaat naar de doorstartende partij. De Hoge Raad heeft daarvoor prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof in de zaak over het pre-packfaillissement van Heijploeg. Het is nu wachten op de beslissing van het Europese Hof.