9.1 Juridische aspecten
U schrijft de cv in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Alle basisgegevens van de cv worden geregistreerd, zoals de naam en activiteit, maar ook de namen en adressen van de beherende vennoten.
Van de stille vennoten vermeldt u alleen hoeveel er zijn en wat ze inbrengen. U hoeft geen persoonlijke gegevens van hen door te geven.
9.1.1 Cv oprichten
niet naar notaris
Voor het oprichten van een cv hoeft u niet langs de notaris. Een cv-overeenkomst is voldoende. Zo’n overeenkomst is overigens niet verplicht, maar wel aan te raden. De inhoud sluit aan bij die van een maatschaps- en vennootschapscontract (zie hoofdstuk 3 en 4).
9.1.2 Aansprakelijkheid
privé
Als beherend vennoot bent u verantwoordelijk voor alle handelingen van de cv. U bent daarom in privé aansprakelijk voor de gehele schuld van de cv. Ook als de schulden door een andere beherende vennoot zijn gemaakt.
Een beherend vennoot die later instapt, is automatisch aansprakelijk voor schulden die zijn ontstaan voor zijn komst. Neem dus vooraf de financiële situatie van de onderneming door.
Beheersverbod
beperkt
De stille vennoten kunnen normaal gesproken niet in privé worden aangesproken. Hun aansprakelijkheid beperkt zich tot het geld dat ze hebben ingebracht. Gaat de stille vennoot zich bemoeien met de onderneming en is dit buiten de onderneming bekend, dan kan hij wel in privé aansprakelijk zijn. Dit wordt het beheersverbod genoemd.
Voorbeeld
huur- overeenkomst
uitzondering
De stille vennoten van een cv tekenen een huurovereenkomst namens de onderneming waarin hun zoon beherend vennoot is. Door het tekenen van de huurovereenkomst hebben ze het beheersverbod overtreden. Als gevolg daarvan zijn de stille vennoten aansprakelijk voor alle schulden. Hierop is een uitzondering als de contractspartij weet dat zij handelt met de stille vennoten. Dan kunnen ze namelijk niet aansprakelijk worden gesteld.