U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bedrijfscontinuïteit1. Bedrijfscontinuïteit in ­perspectief1.1 Bedrijfscontinuïteit tijdens een crisis

1.1 Bedrijfscontinuïteit tijdens een crisis

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: december 2024

Toen op 27 februari 2020 het eerste geval van corona in Nederland bekend werd gemaakt, kon (bijna) niemand vermoeden dat dit het begin was van de grootste crisis voor ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor een groot gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse samenleving was de consequentie thuisblijven en waar mogelijk fysiek contact vermijden. Dit dringende advies werd later uitgebreid met diverse beperkingen, waaronder het verplicht sluiten van onder andere horeca, winkels, culturele instellingen, kappers, sportscholen en scholen.

Stilleggen

Ondernemingen in alle soorten en maten zagen hun omzet kelderen en hun activiteiten (bijna) volledig tot stilstand komen. Voor veel ondernemingen was het een kwestie van overleven. Zolang de rekeningen werden betaald, was iedereen tevreden. De steunpakketten hielden de meeste ondernemingen nog maar net overeind, maar boden geen verder perspectief. Het was aan de ondernemingen om zelf met creatieve oplossingen te komen en zo hun bedrijfscontinuïteit te borgen. Ondernemingen ontdekten het videobellen, het digitaal op afstand werken en het belang van informatiebeveiliging.

Herdefiniëren

De meer vooruitziende ondernemers beseften al snel dat deze crisis niet de laatste zou zijn. Zij grepen de situatie aan om hun eigen onderneming te herdefiniëren in termen van risico’s, kansen, mogelijkheden en beperkingen. In de vorm van uitgebreide analyses én het vermogen om continu bij te leren, herpakten zij zichzelf. Zij kwamen de crisis te boven en hun bedrijfsvoering werd meer toekomstbestendig dan voorheen. Zij creëerden nieuwe afzetmarkten met nieuwe diensten, ontdekten nieuwe doelgroepen en waren voortaan beter voorbereid op het onverwachte.

Verandering

verdienmodel

Andere ondernemers konden niet mee met deze noodzaak tot verandering. Zij hielden vast aan de steun van de overheid en bleven de situatie als tijdelijk zien. Weer anderen vroegen wanhopig om meer aandacht en erkenning voor hun problematiek. Beide groepen pasten hun verdienmodel niet aan, of waren hier niet toe in staat. Zij slaagden er niet in om hun onderneming relevant te houden en moesten hun deuren sluiten, gebukt onder een grote schuld aan de Belastingdienst of aan leveranciers.

Stoppen is niet het einde

renderen

Het einde van uw bv hoeft niet per definitie het einde van uw continuïteit te betekenen, hoe paradoxaal dit ook klinkt. Het kan ook zo zijn dat minder fortuinlijke ondernemingen een nieuw huis vinden bij een andere onderneming die er wel in is geslaagd te overleven en te renderen. Dit is ook een vorm van bedrijfscontinuïteit, zij het niet een die de meeste voorkeur geniet. Als u nu al ziet aankomen dat het misschien beter is om te stoppen, kunt u ook eens overwegen om bij anderen aan te kloppen nu het nog redelijk gaat en uw onderneming nog waarde heeft.