U bent hier

Onderneming & Fiscus
Auto van de zaak7. Bijzondere situaties6.6 Afspraken tussentijds aanpassen

6.6 Afspraken tussentijds aanpassen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2020

vaak lastig

Het kan zijn dat uw onderneming de afspraken rond de auto van de zaak zou willen aanpassen. Dat is echter vaak lastig.

Arbeidsvoorwaarden

bij hoge uitzondering

Het eenzijdig intrekken of wijzigen van arbeidsvoorwaarden kan alleen bij hoge uitzondering. Er moet dan sprake zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Zelfs als u een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst heeft opgenomen, mag u de arbeidsvoorwaarden alsnog alleen wijzigen bij een zwaarwichtige reden. Dit is bijvoorbeeld het geval als het niet wijzigen van de arbeidsvoorwaarden tot ontslagen of faillissement zou leiden.

verschil

Het maakt verschil of u een arbeidsvoorwaarde intrekt of alleen wijzigt. Een werknemer heeft er meestal groot belang bij om de auto als arbeidsvoorwaarde te behouden. Intrekking kan hem financiële schade berokkenen. Bij wijziging van deze arbeidsvoorwaarde kan zijn belang gering(er) zijn.

Heeft uw onderneming er veel belang bij om de arbeidsvoorwaarde auto te wijzigen én blijft de schade voor de werknemer beperkt, dan staat u sterker bij de rechter.

wijzigings­voorstel aan OR

Een rechter kijkt altijd naar de specifieke feiten en omstandigheden. Als u in de arbeidsovereenkomst geen expliciete afspraken heeft gemaakt over eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden, wordt het lastig. U moet in elk geval een wijzigingsvoorstel doen aan de ondernemingsraad (OR). Bovendien moet u met iedere individuele werknemer tot een oplossing komen. Een werknemer die het oneens is met de wijziging kan altijd naar de rechter stappen, hoewel deze hem minder snel gelijk geeft als de OR heeft ingestemd.

Autoregeling

voorwaarden

De (lease)autoregeling maakt deel uit van het personeels­reglement of personeelshandboek. Om te kunnen spreken van een geldige wijziging in uw autoregeling, moet aan elk van de hierna volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Het personeelsreglement of -handboek is in de arbeidsovereenkomst van toepassing verklaard.
  • De arbeidsovereenkomst geeft u de bevoegdheid om de arbeidsvoorwaarden in het reglement aan te passen.
  • De redenen voor de wijzigingen zijn zó zwaarwegend dat de belangen van de werknemer moeten wijken.

Zorg altijd voor goede onderbouwing van wijzigingen in de autoregeling en tref een overgangsregeling ter compensatie. Het helpt als de OR uw plannen steunt, wat sneller gebeurt als de continuïteit van uw onderneming gevaar loopt. U staat dan ook sterker bij de rechter.

Besparen

redelijke overgangs­regeling

Op grond van aanspraken die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst is het niet eenvoudig om voor uw huidige werknemers iets aan te passen. Een redelijke overgangsregeling met compensatie kan dit makkelijker maken. Bij nieuwe werknemers kunt u uiteraard direct de gewenste situatie afspreken.

andere manieren

Als de gewenste aanpassing voortkomt uit een besparingswens op uw zakelijke autokosten, kunt u dit misschien ook op andere manieren bereiken. Zo kunt u:

  • een (hogere) eigen bijdrage voor privégebruik vragen;
  • het instapniveau voor een auto van de zaak optrekken;
  • het aantal (lease)categorieën in de autoregeling beperken, zodat gunstigere contracten met dealers zijn te sluiten;
  • kiezen voor occasions of kleinere of goedkopere auto’s, die vaak ook zuiniger zijn;
  • het leasecontract verlengen in plaats van een (duurder) nieuw contract te sluiten;
  • een flexibel leasecontract sluiten, dat u makkelijker kunt stopzetten of verkorten (de maandelijkse toeslag bij een flexibel contract is vaak voordeliger dan een afkoopsom bij vroegtijdige beëindiging van een vast contract);
  • leaseauto’s die niet worden gebruikt opschorten;
  • zuinig rijgedrag belonen om brandstof te besparen;
  • de tankpas begrenzen.