U bent hier

Onderneming & Fiscus
Afdracht en teruggaaf van BTW8. Naheffing en boete8.1 Wanneer is naheffing mogelijk?

8.1 Wanneer is naheffing mogelijk?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

nieuw feit

De inspecteur heeft voor het opleggen van een naheffingsaanslag geen ‘nieuw feit’ nodig. Een nieuw feit is een omstandigheid die de inspecteur bij het opleggen van de aanslag nog niet kende of behoefde te kennen. Dit is alleen voor een navorderingaanslag voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting vereist.

Waarom een naheffingsaanslag?

niet op tijd

betaalt niet

U ontvangt voor de BTW in principe alleen in de volgende vijf gevallen een naheffingsaanslag:

  • u dient de aangifte op tijd in, maar betaalt niet op tijd;
  • u dient de aangifte in maar betaalt niet;
  • u doet een te lage aangifte;
  • u doet de aangifte niet en betaalt niet.

In de volgende paragraaf leest u wat u in ieder van de hierboven genoemde gevallen moet doen.

8.1.1 Te laat betalen

systeem-
aanslag

Als u te laat aangifte doet of te laat betaalt, krijgt u een ‘systeemaanslag’, dit wil zeggen dat het automatiseringscentrum de aanslag automatisch oplegt. De Belastingdienst legt dan een naheffingsaanslag op, maar verwerkt wel uw BTW-aangifte en past het bedrag van de naheffingsaanslag later aan. U krijgt daarover bericht van de Belastingdienst.

Wat moet u dan doen? Betaal het boetebedrag dat op de naheffingsaanslag staat. Het aangiftebedrag heeft u als het goed is al voldaan. Betaalt u binnen de coulancetermijn van zeven dagen (zie paragraaf 8.4), dan krijgt u geen boete opgelegd.

8.1.2 U betaalt niet

Doet u de BTW-aangifte maar betaalt u niet, dan krijgt u een naheffingsaanslag met een boete. Wat moet u dan doen? Betaal het bedrag van de naheffingsaanslag. De boete in de naheffingsaanslag moet u betalen vóór de uiterste datum die in uw aanslag staat!

8.1.3 Te weinig betaald

controle

Een naheffingsaanslag kan ook volgen als blijkt dat u te weinig op aangifte heeft betaald of te veel BTW heeft terugontvangen. Dit kan bijvoorbeeld aan het licht komen tijdens een controle door de Belastingdienst. Dit is een aanslag wegens gebleken onjuistheden. Op een dergelijke naheffingsaanslag zit vrijwel altijd een boete.


8.1.4 U doet geen aangifte

Vergeet u per abuis de aangifte te doen, dan schat de fiscus het BTW-bedrag. Dit bedrag staat in uw naheffingsaanslag. Doe alsnog zo snel mogelijk uw BTW-aangifte. De Belastingdienst past het bedrag van de naheffingsaanslag dan aan. U krijgt daarover bericht van de fiscus. Betaal het BTW-bedrag dat u in uw aangifte heeft berekend. Ook de boete in de naheffingsaanslag moet u betalen. Doe dit vóór de uiterste datum die in uw aanslag staat.

Is het door de Belastingdienst geschatte bedrag volgens u te hoog of juist te laag? Maak dan binnen zes weken na de datum van de aanslag bezwaar door alsnog een aangifte in te dienen.