U bent hier

Onderneming & Administratie
Personeelsverzekeringen10. Bhv’ers verzekeren10.2 Verzekeren

10.2 Verzekeren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

afspraken

Wilt u de schade die ontstaat door bhv-werkzaamheden verzekeren, dan kan dat op een aantal manieren. Soms valt het onder de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of kunt u extra afspraken met de verzekeraar maken om het daaronder te laten vallen. Maar ook verzekeren via de bhv-opleider is een optie.

10.2.1 Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Het ligt voor de hand dat de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven meestal de schade dekt die een bhv’er lijdt of veroorzaakt. Bhv’ers zijn tenslotte ook gewoon werknemers. Vraag dit voor de zekerheid even na bij uw verzekeraar. Heeft u hier vooraf geen duidelijke afspraken over gemaakt, dan loopt u het risico dat de verzekeraar niet uitbetaalt als zich daadwerkelijk een incident rondom bedrijfshulpverlening voordoet.

Lopen bhv’ers in uw organisatie grotere risico’s dan gewone werknemers, dan zal de verzekeraar meestal extra maatregelen van u verwachten of wordt de premie hoger..

10.2.2 Verzekering via bhv-opleider

aansprakelijk

Wat ook handig is om te weten: veel bhv-opleiders bieden een ongevallen- en een aansprakelijkheidsverzekering aan die gekoppeld is aan het bhv-basisdiploma. De aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking als de bhv’er zijn hulp verleent aan derden, zowel binnen als buiten de opdracht van de werkgever.

ongeval

De ongevallenverzekering biedt dekking bij de uitvoering van bhv-taken als de bhv’er (ook tijdens de trainingen) zelf, als gevolg van letsel opgelopen bij een bhv-taak, overlijdt of (deels) blijvend invalide wordt.

Een verzekering via de bhv-opleider is meestal geldig tot één jaar na afgifte van het diploma. Check of dit ook geldt voor de opleiding die uw bhv’ers hebben gevolgd.

Secundaire verzekering

diploma

Houd er wel rekening mee dat het bij de verzekering van de bhv-opleider gaat om een secundaire verzekering. Dat betekent dat de verzekering alleen uitbetaalt als de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van de werknemer niet uitbetalen. Dat de bhv-opleider een verzekering aanbiedt bij een diploma, betekent dus niet dat u het verzekeren van bhv’ers in uw organisatie helemaal kunt laten versloffen!