2.9 Kosten en baten
prijskaartje
De kosten voor de Europese aanpak van klimaatverandering bedragen 0,5% van het Europees bruto nationaal product. Dit komt neer op € 3 per week per Europese burger. Volgens de Britse onderzoeker Stern zal het prijskaartje tien maal zo hoog zijn als de klimaatverandering niet wordt aangepakt.
Kansen
leidersrol
De Europese Commissie is van mening dat de aanpak van klimaatverandering kansen biedt voor de Europeanen. Door een vooruitstrevende Europese aanpak van de klimaatverandering kan het milieu schoner worden. Dat biedt de EU een unieke kans om zichzelf als goed voorbeeld te presenteren en zo een leidersrol in het internationale klimaatdebat te nemen.
Crisis
Een goed Europees klimaatbeleid kan ook een oplossing zijn voor de financieel-economische crisis. Een verduurzaming van de Europese economie zal nieuwe uitvindingen stimuleren en voor het bedrijfsleven nieuwe kansen creëren om ‘groene’ werkgelegenheid te bieden. Bovendien kunnen klimaatafspraken positieve effecten hebben voor de concurrentiepositie van landen binnen én buiten de EU.
Veilige, gezonde en ‘groene’ banen
herstel
biodiversiteit
afvalproductie
Groene banen kunnen worden opgevat als banen die op de een of andere manier bijdragen aan het behoud of het herstel van het milieu. Denk hierbij aan banen die:
- helpen ecosystemen te beschermen;
- de biodiversiteit in stand houden;
- het energie- en grondstoffenverbruik verminderen;
- de afvalproductie en de verontreiniging terugdringen.
Groene banen moeten wel zorgen voor gezonde, veilige en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Alleen zo kan aan een werkelijk intelligente, duurzame en inclusieve groei worden bijgedragen en aan de doelstellingen worden voldaan. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft zich tot doel gesteld mensen bewust te maken van de noodzaak van een goede veiligheid en gezondheid in deze sector.