3.2 Federal Information Security Modernization Act
niet-bindend
De Federal Information Security Modernization Act (FISMA) geeft verdere invulling aan de EU-Richtlijn over niet-financiële informatie (NFI). Dit document is opgesteld om ondernemingen te helpen bij het openbaar maken van niet-financiële informatie op een relevante, nuttige, consistente en meer vergelijkbare manier. De FISMA voorziet in niet-bindende richtsnoeren en schept dan ook geen nieuwe juridische verplichtingen (zie paragraaf 3.5).
3.2.1 KPI’s
Een belangrijk statement dat FISMA maakt, gaat over de rol van Key Performance Indicators (KPI’s):
kwalitatief
context
transparant
“De niet-financiële verklaring is niet alleen een opsomming van KPI’s. Om de ontwikkeling, prestaties, positie en impact van een onderneming goed te begrijpen, moet zowel kwalitatieve als kwantitatieve informatie bekend worden gemaakt. Hoewel kwantitatieve informatie effectief kan zijn bij de rapportage van bepaalde niet-financiële vraagstukken (zoals KPI’s, doelstellingen, enzovoorts), biedt kwalitatieve informatie context en maakt zij de niet-financiële verklaring nuttiger en begrijpelijker. Een combinatie van beschrijvende rapportage, kwantitatieve informatie en staving in de vorm van visuele presentatie maakt de communicatie effectiever en transparanter.”
3.2.2 Inbedden
materiële informatie
De KPI’s moeten dus niet op zichzelf staan, maar moet u inbedden in het verhaal. U moet ten minste materiële informatie presenteren over bepaalde categorieën vraagstukken die expliciet in de EU-Richtlijn staan (zie paragraaf 3.1).
Waterverbruik
Zo kan een bank oordelen dat haar eigen waterverbruik in haar (bij)kantoren geen kwestie van materieel belang is om op te nemen in haar bestuursverslag. Maar ze beschouwt bijvoorbeeld wel de sociale en milieueffecten van projecten die zij financiert, en haar rol in de ondersteuning van de economie van een stad, regio of land als materiële informatie.
Ontbossing
zorgvuldig
Stel een onderneming vindt dat haar activiteiten direct of via haar leveringsketen impact hebben op landgebruik en verandering in het ecosysteem (bijvoorbeeld ontbossing). Zij kan bijvoorbeeld passende informatie over de aangewende zorgvuldigheid opnemen in haar verslag.
Mineraalwater
leveringsketen
Misschien vindt een andere onderneming dat de effecten via haar upstream-leveringsketen relevante en materiële kwesties zijn en besluit daarom daarover te rapporteren. De effecten kunnen direct of indirect zijn. Zo kan een producent van mineraalwater specifieke maatregelen treffen om de waterhulpbronnen te beschermen waarvan hij afhankelijk is.
Chemische stoffen
onderzoek
Een onderneming kan ook besluiten informatie te verschaffen over haar beleid:
- voor het vermijden van het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen, zeer problematische stoffen of biociden in haar producten, bedrijfsprocessen en leveringsketen;
- op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en gebruik van veilige alternatieven.
Maakt uw onderneming gebruik van chemische stoffen, dan kunt u toelichten hoe u de kwaliteit, veiligheid en het milieueffect van die stoffen beoordeeelt, en hoe u aan de wettelijke eisen voor veiligheid van chemische stoffen (CLP-classificatie, etikettering en verpakking) voldoet.
Bedrijfsstrategie
bestuur
KPI’s
vooruitzichten
Een onderneming kan ook in haar verslag vermelden hoe zij een duurzame bedrijfsstrategie benadert en hoe milieu-, sociale en bestuursprestaties kunnen bijdragen aan het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast kan zij ook doelstellingen openbaar maken met betrekking tot gerapporteerde KPI’s, en onzekerheden en factoren toelichten die ten grondslag kunnen liggen aan toekomstgerichte informatie en vooruitzichten. Sommige ondernemingen kiezen ervoor om informatie te delen over wie in hun organisatie en bestuursstructuur verantwoordelijk is voor het vaststellen, implementeren en monitoren van een specifiek beleid. Bijvoorbeeld met betrekking tot klimaatgerelateerde kwesties.
U kunt ook de rol en verantwoordelijkheid beschrijven van de raad van bestuur of de raad van toezicht op het gebied van sociaal, milieu- en mensenrechtenbeleid.
3.2.3 Diversiteit
beroepsziekte
In de FISMA-richtlijnen vindt u een niet-limitatieve opsomming van potentiële KPI’s, bijvoorbeeld rondom diversiteit:
- genderdiversiteit en andere aspecten van diversiteit;
- werknemers die recht hebben op ouderschapsverlof;
- werknemers die deelnemen aan activiteiten met een hoog risico op specifieke ongevallen of ziekten;
- aantal arbeidsongevallen (types letsel of beroepsziekten);
- personeelsverloop;
- percentage werknemers onder een tijdelijk contract (naar geslacht);
- gemiddeld aantal uren opleiding per jaar per werknemer;
- werknemersraadplegingsprocessen;
- aantal personen met een handicap in dienst.
Kijk voor meer voorbeelden in de FISMA-richtsnoeren op Eur-Lex (zie pagina 92 voor de link). Deze richtsnoeren liggen grotendeels in lijn met het International Integrated Reporting Council (IIRC) framework dat in paragraaf 3.5 aan bod komt.