U bent hier

Onderneming & Administratie
Budgetteren6. Liquiditeitsbegroting en investeringsbegroting6.6 Liquiditeitsbegroting maken

6.6 Liquiditeitsbegroting maken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: februari 2023

betaaltermijn

Het maken van een liquiditeitsbegroting in het budgetteringsproces is niet verplicht, maar wel aan te raden om vast te stellen of het geld voor de verwachte uitgaven daadwerkelijk aanwezig zal zijn. Houd bij het opstellen van het inkomstendeel van de prognose rekening met uw betalingsvoorwaarden en het betaalgedrag van uw klanten. De omzet wordt weliswaar geboekt op het moment van verzenden van de factuur, maar in veel bedrijfstakken liggen de betaaltermijnen in werkelijkheid op een tot drie maanden.

In bedrijfstakken met sterke seizoensinvloeden, bijvoorbeeld een lage omzet in de zomer, is het verstandig om de gevolgen precies in de liquiditeitsbegroting te verwerken. Op die manier kunt u betalingsproblemen voorkomen.

Vooruitbetalen

Ook als u uw klanten laat vooruitbetalen, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar of het kwartaal, moet u dit in de begroting verwerken. Bij het opstellen van het kostendeel moet u er rekening mee houden dat veel grotere uitgaven, zoals voor huur, verzekeringen en de inkoop van voorraden, vooruitbetaald moeten worden.

Globaal

grote uitgaven

kostengroep

Let erop dat om de liquiditeitsbegroting werkbaar te houden u deze beter globaal kunt houden. Enkele tips:

  • Richt u op de grote uitgaven en inkomsten en werk voor de rest met gemiddelden.
  • Kies ervoor om per kwartaal in plaats van per maand te begroten.
  • Begroot kostengroep, bijvoorbeeld ‘externe administratieve ondersteuning’ en verdeel dit niet in specialisaties of dienstverleners. Dit geeft het verantwoordelijke afdelingshoofd bovendien enige speelruimte.