U bent hier

1.1 Soorten verslaving

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

verdovend

workaholisme

Verslavingen zijn er in allerlei soorten en maten, en kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld een middel of een gewoonte.

  • Een middelenverslaving is het bekendst. Denk bij een verslaving aan een verdovend of stimulerend middel bijvoorbeeld aan alcohol, sigaretten, drugs of medicijnen. Na alcoholverslaving komt in Nederland zoals gezegd medicijnverslaving het meeste voor.
  • Een gewoonteverslaving is bijvoorbeeld een gokverslaving, seksverslaving of koopverslaving. Als arbodeskundige moet u extra alert zijn op specifieke gewoonteverslavingen die duidelijk gerelateerd zijn aan het werk, zoals workaholisme of een internetverslaving.

Wie raakt er verslaafd?

genetisch

triggers

Iedereen kan in theorie een verslaving ontwikkelen, maar sommige mensen zijn verslavingsgevoeliger dan andere. Sommige verslavingen kunnen zelfs genetisch bepaald zijn. Soms speelt nieuwsgierigheid (bijvoorbeeld naar verdovende middelen) een rol bij het ontwikkelen van een verslaving, soms is een persoon gewoonweg gevoeliger voor bijvoorbeeld groepsdruk. Ook factoren zoals de woonomgeving, de sociaal-economische positie of de beschikbaarheid van de middelen kunnen triggers voor een verslaving zijn.