Help uw verslaafde werknemer op weg
Als één van uw werknemers verslaafd is aan drugs of alcohol, kan dit een grote invloed hebben op zijn functioneren. Het is voor u als werkgever dus van belang om een verslaafde werknemer te helpen. Maar veel werkgevers vinden het lastig om in te schatten hoe zij hier mee kunnen omgaan. Onlangs heeft STECR – expertisecentrum voor werk, zorg en inkomen – een werkwijzer ontwikkeld die hier meer informatie over geeft.
In de werkwijzer beschrijft STECR wat een verslaving precies inhoudt en welke soorten verslavingen er zijn. Dit helpt u om een verslaving bij een werknemer op tijd te signaleren. Ook worden er in de werkwijzer tips gegeven over hoe u kunt omgaan met een werknemer die een verslaving heeft. Daarnaast krijgt u aanknopingspunten over hoe u in uw organisatie een beleid kunt voeren tegen middelengebruik. De werkwijzer is dus niet alleen interessant voor werkgevers, maar ook voor ondernemingsraden en vakbonden die worden betrokken bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van verslaving.
Rechten en plichten bij re-integratie
Als een verslaafde werknemer gaat re-integreren, is het voor een werkgever soms moeilijk om te bepalen wat hij van de werknemer kan verwachten. De werkwijzer zet daarom ook de rechten en plichten op een rijtje die de werkgever en de werknemer hebben bij de re-integratie en behandelt de consequenties als één van deze partijen de verplichtingen onvoldoende nakomt. U kunt de Werkwijzer Verslaving en Werk Middelengebruik en (dis)functioneren op het Werk bestellen via de website van STECR. U betaalt hiervoor eenmalig € 32,50.