4.3 Consequenties minimum per uur
eisen loonstrook
Door de invoering van het minimumuurloon zijn de eisen aan de loonstrook aangepast. Uw onderneming is sinds 1 januari 2024 verplicht om het voor de werknemer geldende minimumloon per uur te vermelden.
gebaseerd op 36 uur
Zorg dat u het bedrag van het geldende minimumloon per uur dat u op de loonstrook vermeldt elk half jaar aanpast en zo nodig ook met de verjaardag van de werknemer.
Loonsverhoging
meer uur voor werken
loonkosten flink gestegen
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon is gebaseerd op het oude minimummaandloon bij een voltijdse werkweek van 36 uur. Dat betekent dat de invoering van het minimumuurloon voor minimumloners die vóór 2024 een voltijds dienstverband van méér dan 36 uur per week hadden, een (extra) loonsverhoging tot gevolg heeft gehad. Neem bijvoorbeeld de werknemers uit het voorbeeld aan het begin van dit hoofdstuk. Beiden hadden voorheen recht op hetzelfde vaste periodieke minimumloon, maar de werknemer met de langere arbeidsduur per week moest hier meer uur voor werken. Door de verschillende voltijdse werkweek hadden deze werknemers voorheen recht op een ander minimumloon per uur: € 11,51 (bij 40 uur) versus € 12,79 (bij 36 uur). De werknemer met de voltijds werkweek van 40 uur heeft per 1 januari 2024 recht gekregen op het (geïndexeerde) hogere minimum per uur bij een voltijds werkweek van 36 uur en is er dus op vooruit gegaan. Als uw onderneming veel werknemers heeft die rond het minimumloon verdienen en de standaard werkweek meer dan 36 is uur, zijn uw loonkosten sinds de jaarwisseling dus flink gestegen.