7.3 Beïnvloeding van beslissingen
Doordat organisaties steeds complexer zijn, zijn veel meer besluiten buiten de invloedssfeer van uw OR komen te liggen. Om toch invloed uit te oefenen op zulke beslissingen is een netwerk, binnen en buiten de organisatie, noodzakelijk.
7.3.1 Waar vallen welke besluiten precies?
inventarisatie
Uw OR kan beginnen met een inventarisatie van wie welke verantwoordelijkheden heeft in uw organisatie. De centrale vraag is: wat wordt waar precies besloten? Vervolgens: zitten we daar aan tafel en willen we daar invloed?
Centrale ondernemingsraad
COR
Gaat het om een internationale onderneming, dan komt u al snel terecht bij management in het buitenland. Gaat het om een grote organisatie in Nederland, dan loopt u al snel tegen hogere managementlagen aan. In beide gevallen kan het zo zijn dat de weg naar de betreffende beslissers via een andere OR loopt. Denk aan een groepsondernemingsraad (GOR) of een centrale ondernemingsraad (COR) of mogelijk een Europese ondernemingsraad (EOR). In veel gevallen zal één van uw OR-collega’s daar zitting in hebben en dan is het zaak om de betreffende collega te helpen. Het gaat daarbij niet altijd om formele contacten. Rondom een EOR bijvoorbeeld leveren de informele contacten vaak meer invloed op dan de formele, die plaatsvinden in complexe vergaderingen met vaak (te)veel mensen om tafel.
Toezichthouders als eerste op de hoogte
bevoegdheden
In paragraaf 7.2.1 kon u al lezen over de RvC of RvT als bron van kennis voor vraagstukken over strategische zaken. Deze toezichthouders zijn natuurlijk één van de eersten die kennis nemen van belangrijke voorgenomen besluiten en daar vaak ook een stem over moeten uitbrengen. Kijk daarom eens wat de bevoegdheden van uw toezichthouder zijn en over welke zaken de RvC of RvT besluiten neemt. Die bevoegdheden vindt u in de statuten van uw organisatie. Ook de bevoegdheden van aandeelhouders zijn daarin opgenomen. Zo kunt u een goed beeld vormen van wat daar de revue passeert en welke zaken u belangrijk vindt om een gesprek over te voeren.
7.3.2 Het uitoefenen van invloed: vroeg beginnen
vooruitkijken
communicatie
Over het uitoefenen van invloed en alle aspecten die daarmee te maken hebben, valt veel te vertellen. Eén van de eerste punten die ter sprake komen, is dat regeren vooruitzien is. Invloed uitoefenen vraagt erom dat u zo goed mogelijk vooruit kijkt en vervolgens vroeg kunt beginnen. Eén van de eerste zaken die uw OR in dit licht moet oppakken, is het opstellen van uw visie of missie (zie ook paragraaf 4.1.2). Zo creëert u niet alleen overeenstemming in uw team, u bent ook direct in staat om de hele wereld te laten weten waar u voor staat en waar u voor gaat. In uw communicatie daarover hoeft u niet te bescheiden te zijn. U bent bij meer zaken betrokken dan u waarschijnlijk denkt.
Welzijn
arbeidsvoorwaarden
Het is belangrijk dat uw OR degene is die weet wat er leeft bij uw achterban. Wat vinden werknemers belangrijk? De agenda van de achterban wordt vaak gevormd door persoonlijke belangen van mensen, zaken die leven op afdelingsniveau en zaken rondom veiligheid, gezondheid en welzijn. Als uw OR onderhandelingspartner is voor de arbeidsvoorwaarden, zijn dat zeker vooraanstaande thema’s.
Artikel-24-bijeenkomst
financiën
Gaat een besluit over zaken die dichter aanliggen tegen het daadwerkelijk besturen van de onderneming, dan zijn de terreinen die hiervoor al aan bod kwamen, zoals strategie en financiën van belang. Als het gaat om 'vroeg beginnen', zou u aandacht moeten geven aan de zogenoemde artikel-24-bijeenkomsten (artikel 24 WOR). Hierin bespreekt u de algemene gang van zaken met uw bestuurder en er is ook een lid van de RvC of RvT, of van hoger (concern)management aanwezig. Als kers op de taart is het de bedoeling om gezamenlijk vooruit te kijken naar belangrijke ontwikkelingen. Regeren is in dat geval echt vooruitzien.
Eenvoudig gezegd, heeft u met uw visie of missie in de hand de gelegenheid om direct uw invloed uit te oefenen als een onderwerp ter sprake wordt gebracht.